Sfeer en acteerprestaties overheersen in King of Devil’s Island, terwijl andere elementen helaas op de tweede rang zijn geplaatst.
play

7,4 details

  • 116 Min
  • Drama
  • Actie
  • Noorwegen
  • Frankrijk
  • Zweden
  • Polen
116 Min Noorwegen

Erling is zeventien jaar als hij bij het heropvoedingsinstituut op het Noorse eiland Bastøy arriveert. De leiding stelt zich als doel de jongens op te voeden tot aangepaste burgers die hun plaats kennen: onderaan de maatschappelijke ladder. Erlings is gekomen om te ontsnappen, maar de omstandigheden maken hem onverwacht tot leider van een ware opstand.

Alt titel
Kongen av Bastøy
Regie
Marius Holst
Cast
Stellan Skarsgård, Kristoffer Joner, Benjamin Helstad, Trond Nilssen, Frank-Thomas Andersen, Daniel Berg, Agnar Jeger Holst, Martin Slaatto, Magnus Langlete, Magnar Botten, Tommy Jakob Håland, Markus, Odin Gineson Brøderud, Richard Safin, Morten Løvstad, Nils-Fredrik Tveter, Markus Brustad.
Budget
$ 10.000.000
Release
16.12.2010
Release NL
08.12.2011
Release DVD
20.03.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Marius Holst | Cast:)| Stellan Skarsgård (Bestyreren), Bejamin Helstad (Erling), Kristoffer Joner (Bråthen), Trond Nilssen (Olav), e.a. Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2010

Het leven in een gevangenis is zwaar. Niet alleen oom agent probeert je dit duidelijk te maken, maar ook films dragen een aardig steentje bij. Regelmatig worden we geconfronteerd met gruwelijke beelden van mishandeling, uitbuiting en bruut geweld in wat bekend staat als de gevangenisfilm. Steve McQueen zag het niet meer zitten in The Great Escape, Paul Newman had het zwaar te verduren in Cool Hand Luke en hoe het Andy Dufresne verging in The Shawshank Redemption weten we allemaal waarschijnlijk. Grote overeenkomst tussen al deze films is dat de gevangenen pogingen ondernemen te ontsnappen uit de hel waarin ze zich bevinden. Zo ook in King of Devil’s Island. Het verschil is dat het in deze Noorse film om een internaat gaat. De gevangenen zijn vervangen door minderjarige onruststokers. Dit doet echter niets af aan de gruwel en ontberingen die de film tentoonspreidt: King of Devil’s Island is rauw, direct en bovenal uiterst sfeervol.

Begin twintigste eeuw werd op het Noorse eiland Bastøy een internaat voor moeilijk handelbare jongeren gerund. Jongens van tussen de elf en achttien jaar oud verblijven er als gevolg van een misdraging of misdrijf. Het doel is hen te rehabiliteren en uiteindelijk terug naar het vasteland te laten gaan. Zo ervaart de zeventienjarige Erling dit proces echter niet. Vanaf dag één ziet hij hoe er door huisvader Bråthen en directeur Bestyreren met harde hand wordt geregeerd. Fysiek geweld is aan de orde van de dag. Erlings verzet tegen het regime lijkt niets uit te halen, tot hij bevriend raakt met een aantal internaatgenoten die dezelfde drang naar vrijheid voelen. Samen bedenken ze plannen om te ontsnappen uit het wrede oord.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

King of Devil's Island Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

larsje

"...Sterke film! de film wist me van het begin tot eind te boeien...."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

King of Devil's Island

acties