Ouwehoeren

Ouwehoeren (2011)

6,7 details

  • 80 Min
  • Documentaire
  • Biografie
  • Nederland
80 Min Nederland

Niemand kan ons beter inwijden in de intrigerende wereld van de betaalde liefde, dan de tweelingzussen Louise en Martine. Al ruim vijftig jaar zijn zij bekende gezichten op de Amsterdamse wallen. Ouwehoeren is een film over het leven van deze twee opmerkelijke vrouwen en laat zien wat gewoonlijk achter de gesloten gordijnen van het vak verborgen blijft.

Alt titel
Meet the Fokkens
Regie
Gabrielle Provaas
Rob Schröder
Cast
Martine Fokkens, Louise Fokkens.
Release
01.12.2011
Release NL
01.12.2011
Release DVD
12.06.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Rob Schröder en Gabriëlle Provaas | Cast: Martine en Louise Fokkens, e.a. | Speelduur: 80 minuten | Jaar: 2011

De eeneiige tweelingzussen Martine en Louise Fokkens lijken niet alleen sprekend op elkaar, maar dragen doorgaans ook exact dezelfde kleren. Ze zijn een opvallende verschijning, des te meer omdat ze beiden meer dan vijftig jaar als prostituee op de Amsterdamse wallen werkten. In eerste instantie is het idee vooral grappig of zelfs wat ongeloofwaardig: een documentaire over twee hoeren van negenenzestig jaar oud. Maar de documentaire wil van die insteek niets weten. Het regisseursduo heeft met respect en liefde voor de dames, het oudste beroep van de wereld en de stad Amsterdam een prachtige documentaire afgeleverd.

Aanvankelijk valt er veel te lachen in de documentaire. Niet om de belachelijkheid van de dames of hun beroep, nee juist om de dames zelf. Ze zijn oprecht en scherp van tong en om die reden erg grappig en om direct van te houden. Maar het is niet alleen maar lachen, gieren en brullen om de kwieke dames. Hun leven heeft namelijk ook veel donkere kanten, want de dames zijn niet vrijwillig achter de ramen beland, ook vijftig jaar geleden waren er al gewelddadige vriendjes en pooiers. We volgen de dames een jaar van de lente tot de winter en als kijker doorloop je samen een emotioneel traject van vrolijk en grappig naar reflectie, pijn en spijt, maar altijd is daar de dappere opgewektheid van de dames die ze inmiddels berusting geeft in hun lot.

videotrailers & clips