Le Havre (2011)

Een nieuw meesterwerk van één van Europa's beste filmmakers. De immigratiekwestie als gortdroog semirealistisch sprookje.
play

7,3 details

  • 93 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Finland
  • Frankrijk
  • Duitsland
93 Min Finland

Marcel Marx heeft zijn oude schrijversleven vaarwel gezegd en probeert een min-of-meer huiselijk bestaan op te bouwen in Le Havre. Als schoenpoetser is het leven geen vetpot, maar zijn vrouw Arletty zorgt goed voor hem. Marcel is tevreden met het leven, hij heeft zijn favoriete kroeg, zijn werk en zijn geliefde, tot het lot hem in contact brengt met een minderjarige Afrikaanse vluchteling. Terwijl Arletty ernstig ziek wordt, ontfermt Marcel zich over de jongen. Hij moet zijn optimistische levensvisie inzetten om de muur van menselijke onverschilligheid omver te werpen. Daarbij kan hij een beroep doen op de rotsvaste solidariteit van de mensen uit de buurt. Het net van de politie lijkt zich om de vluchteling te sluiten, maar Marcel laat zich niet zo makkelijk buiten spel zetten.

Regie
Aki Kaurismäki
Cast
Jean-Pierre Darroussin, Jean-Pierre Léaud, Kati Outinen, André Wilms, Evelyne Didi, Patrick Bonnel, Elina Salo, Blondin Miguel, Vincent Lebodo, Pierre Étaix, Quoc Dung Nguyen, François Monnié, Umban U'kset, Laïka, Little Bob.
Budget
$ 3.850.000
Release
17.05.2011
Release NL
02.02.2012
Release DVD
22.05.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Aki Kaurismäki | Cast: André Wilms (Marcel Marx), Blondin Miguel (Idrissa), Kati Outinen (Arletty), Jean-Pierre Darroussin (Monet), e.a. | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2011

Le Havre is een warm bad voor de ziel. De Fin Aki Kaurismäki (The Man Without a Past, The Match Factory Girl) transplanteert zijn kenmerkende visuele stijl en unieke gevoel voor droogkomische dramatiek met succes naar de Franse kust. Vaste actrice Kati Outinen en de personages aan de onderkant van de samenleving kwamen ook mee voor deze optimistische film over de Europese reactie op Afrikaanse immigratie. Een kwestie waar Kaurismäki geen antwoord op heeft, maar naar eigen zeggen toch een onrealistische film over wilde maken. Het resultaat is een prachtig hedendaags sprookje waarin compassie en broederschap zonder sentimentaliteit de helden zijn.

Marcel Marx is een typische Kaurismäki-protagonist. Een schoenenpoetser die in de straten van Le Havre met een stoeltje en schoenpoets in de weer is en vaak in cafés te vinden is voor een wijntje. Het geld dat hij overhoudt wordt beheerd door zijn Finse vrouw Arletty, een glansrol van Kati Outinen, de ster van Kaurismäki's ‘proletariaattrilogie’ uit de jaren tachtig, die in 2002 voor haar werk in The Man Without a Past de prijs voor de beste actrice in Cannes won. Terwijl Arletty ernstig ziek wordt en een tijd in het ziekenhuis moet blijven, ontdekt Marcel de jonge Idrissa, een Afrikaanse vluchteling, en ontfermt zich over de jongen.

videotrailers & clips