Argo (2012)

The movie was fake. The mission was real.

De derde speelfilm van regisseur Ben Affleck is een ijzersterk geacteerde mix van drama, politiek en een klein beetje humor gevangen is een treffend tijdsbeeld. De finale is zenuwslopend.
play

8,0 details

  • 120 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Thriller
  • Biografie
  • Verenigde Staten
120 Min Verenigde Staten

Argo is gebaseerd op een artikel uit 2007 dat werd geplaatst in het tijdschrift Wired. Hierin werd het waargebeurde verhaal verteld over hoe de CIA in 1979 Amerikaanse burgers uit Tehran in Iran redde, door te doen alsof er een sciencefiction film werd gemaakt.

Regie
Ben Affleck
Cast
Ben Affleck, Chris Messina, John Goodman, Bryan Cranston, Alan Arkin, Kyle Chandler, Scoot McNairy, Zeljko Ivanek, Victor Garber, Tate Donovan, Clea DuVall, Titus Welliver, Rory Cochrane, Kerry Bishé, Christopher Denham.
Budget
$ 44.500.000
Opbrengst
$ 232.324.128
Release
12.10.2012
Release NL
08.11.2012
Release DVD
19.03.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Ben Affleck | Cast: Ben Affleck (Tony Mendez), Bryan Cranston (Jack O’Donnell), Alan Arkin (Lester Siegel), John Goodman (John Chambers), Clea DuVall (Cora Lijek), e.a. | Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2012

In 1997, toen Bill Clinton de dienst uitmaakte in het Witte Huis, werden de details van een ultrageheime CIA-operatie uit 1980 uit de doeken gedaan. De Amerikanen waren weliswaar bekend met de uitkomst van een reddingsactie van zes van hun landgenoten uit de ambtswoning van de Canadese ambassadeur in Teheran, maar de ware toedracht was zeventien jaar lang geheim gehouden. De Iraniërs waren woest op de Amerikanen omdat zij onderdak boden aan de gevluchte sjah, een dictator die na de revolutie aan de kant was gezet. Onder het nieuwe, streng religieuze bewind van de ayatollah werd de Amerikaanse ambassade in de Iraanse hoofdstad door een razende menigte bestormd. Zes medewerkers wisten te ontsnappen naar wat officieel geldt als Canadees grondgebied, maar ze konden geen kant op.

De CIA heeft een wel heel uitzonderlijke manier gevonden om het zestal veilig op het vliegtuig naar de Verenigde Staten te krijgen. In een brainstormsessie passeren allerlei tactieken de revue om de bevrijdingsoperatie, uiteraard onder valse voorwendselen, op poten te zetten. Agent Tony Mendez komt uiteindelijk op het lumineuze idee om met Hollywood in de arm een nepfilm op poten te zetten. Voor de locaties van het sterk op Star Wars geënte sciencefictionavontuur met de titel Argo besluit hij locaties te scouten in Iran. De zes voortvluchtige Amerikanen komen in dit plan uitstekend van pas en mogen zich een valse Canadese identiteit aanmeten. Om zo geloofwaardig mogelijk over te komen wordt in aanwezigheid van de media een tafellezing van het script georganiseerd, verschijnt er een artikel in vakblad Variety en worden er zelfs storyboards getekend.

videotrailers & clips

alle artikelen (13)

Argo Nieuwsberichten

Laatste reacties

Moviespecialist

"...Argo is wat voor mij betreft een uitstekende film en zeker een van de beste films van 2012. Het waa......"

Tarkus

"...Dat Ben Affleck zich herpakt heeft als acteur, maar vooral als regisseur, bewijst hij opnieuw met de......"

shaunofthedead

"...Razend spannende film, die je achterlaat met half opgegeten vingers, zo nagelbijtend is het laatste......"

Argo

acties