Recensie

Argo (2012)

De derde speelfilm van regisseur Ben Affleck is een ijzersterk geacteerde mix van drama, politiek en een klein beetje humor gevangen is een treffend tijdsbeeld. De finale is zenuwslopend.

door Arjan Welles om 18:44 in RECENSIES
Argo poster
Regie: Ben Affleck | Cast: Ben Affleck (Tony Mendez), Bryan Cranston (Jack O’Donnell), Alan Arkin (Lester Siegel), John Goodman (John Chambers), Clea DuVall (Cora Lijek), e.a. | Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2012

In 1997, toen Bill Clinton de dienst uitmaakte in het Witte Huis, werden de details van een ultrageheime CIA-operatie uit 1980 uit de doeken gedaan. De Amerikanen waren weliswaar bekend met de uitkomst van een reddingsactie van zes van hun landgenoten uit de ambtswoning van de Canadese ambassadeur in Teheran, maar de ware toedracht was zeventien jaar lang geheim gehouden. De Iraniërs waren woest op de Amerikanen omdat zij onderdak boden aan de gevluchte sjah, een dictator die na de revolutie aan de kant was gezet. Onder het nieuwe, streng religieuze bewind van de ayatollah werd de Amerikaanse ambassade in de Iraanse hoofdstad door een razende menigte bestormd. Zes medewerkers wisten te ontsnappen naar wat officieel geldt als Canadees grondgebied, maar ze konden geen kant op.

De CIA heeft een wel heel uitzonderlijke manier gevonden om het zestal veilig op het vliegtuig naar de Verenigde Staten te krijgen. In een brainstormsessie passeren allerlei tactieken de revue om de bevrijdingsoperatie, uiteraard onder valse voorwendselen, op poten te zetten. Agent Tony Mendez komt uiteindelijk op het lumineuze idee om met Hollywood in de arm een nepfilm op poten te zetten. Voor de locaties van het sterk op Star Wars geënte sciencefictionavontuur met de titel Argo besluit hij locaties te scouten in Iran. De zes voortvluchtige Amerikanen komen in dit plan uitstekend van pas en mogen zich een valse Canadese identiteit aanmeten. Om zo geloofwaardig mogelijk over te komen wordt in aanwezigheid van de media een tafellezing van het script georganiseerd, verschijnt er een artikel in vakblad Variety en worden er zelfs storyboards getekend.

Geen vrees als je het nooit (bewust) hebt meegemaakt, of hebt zitten slapen tijdens de geschiedenislesjes over het Midden-Oosten. Argo, de vrije verfilming van de waargebeurde feiten - niet de nepfilm waar het allemaal om draait - trapt af met een in geanimeerde storyboards uitgewerkte opsomming van de relevante historische feiten van Iran. Vervolgens worden we middenin de volksbelegering van de Amerikaanse ambassade geworpen en grijpt regisseur Ben Affleck je met zijn derde speelfilm gelijk bij de kladden. Met een aantal ferme actieshots weet Affleck je te doordringen van de ernst van de situatie. Belangrijke documenten worden door met angstzweet doordrenkte ambassademedewerkers in de papierversnipperaar gegooid. De opstandelingen confisqueren het gebouw en nemen de achtergebleven Amerikanen in gijzeling. Verderop in Teheran worden kinderen gerekruteerd om de reepjes papier met belangrijke geheime informatie en de foto's van de zes gevluchte ambassademedewerkers weer in elkaar te puzzelen.

Affleck zet de chaotische en explosieve politiek-diplomatieke situatie in Iran af tegen de ogenschijnlijk veel luchtigere pogingen van Hollywood om met een zo geloofwaardig mogelijke filmproject op de proppen te komen. Alan Arkin, naar verluidt de eerste acteur die werd gecontracteerd voor Argo, speelt een creatieve, vlotgebekte filmregisseur die best wil meewerken aan het optuigen van een nepfilm, maar dan ook alleen als het goede nep is. Hij wordt geflankeerd door make-upspecialist John Goodman, Mendez’ directe contactpersoon. De komedie die het duo oproept, krijgt echter niet de overhand. Het wordt pas echt linke soep als Mendez in Iran aankomt en het verstopte zestal moet instrueren om zo geloofwaardig mogelijk over te komen. Een geënsceneerde excursie naar filmlocaties en een huishoudster met goede oren en wellicht losse lippen leveren bijvoorbeeld zenuwslopende momenten op. Dat Argo naast intrige en drama bovenal een nagelbijtende thriller is wordt duidelijk in de weergaloze slotakte, waarin alle ijzersterke plotlijntjes samenkomen.

Affleck vertelt het complexe verhaal in duidelijke episodes, zonder de impact van de situatie te onderschatten. De privésituatie van Mendez wordt tot een minimum beperkt, waarmee al te persoonlijk sentiment wordt voorkomen. Argo pakt naar Europese smaak wel een tikkeltje te Amerikaans en patriottistisch uit. Dat wordt ook wel duidelijk uit de kritiek van Canada dat hun buurland het echt niet allemaal alleen voor elkaar heeft gebokst. Het resulteerde in een nuancerende slottekst dat de oorspronkelijke reddingsoperatie een knap staaltje internationale samenwerking was. Affleck heeft met wat technische foefjes en door de kunst elders af te kijken geprobeerd om wat sfeer en visuele plaatjes betreft aan te sluiten bij de politieke en diplomatieke thrillers uit de jaren zeventig en tachtig. Een scheepslading brillen, baarden, snorren en pruiken maakt het plaatje compleet. Maar zelfs zonder deze stilistische middelen is Argo na Gone Baby Gone en [/i]The Town[/i] weer het bewijs dat de regisseur Affleck meer geslaagd is dan de acteur, ondanks zijn uitstekende invulling van de hoofdrol.

31 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

JamesBond

Avatar

Ja, deze lijkt me ook erg spannend! Weet niet of ik hem in de bios ga bekijken, maar zien zal ik hem :D

Frietgezicht

Avatar

In de Veronica-gids 5 sterren,hier 4,5 dus ben erg benieuwd! Ben sowieso fan van Affleck als regisseur,kan me niet voorstellen dat die met al de films die hij nog gaat maken niet een keer oscars gaat pakken.

geertvdheide

Avatar

Frietgezicht "In de Veronica-gids 5 sterren,hier 4,5 dus ben erg benieuwd! Ben sowieso fan van Affleck als regisseur,kan me niet voorstellen dat die met al de films die hij nog gaat maken niet een keer oscars gaat pakken."

Als regisseur zou dat best nog eens kunnen gebeuren inderdaad. De Veronica-gids is trouwens niet echt een bron van objectieve recensies naar mijn mening, maar Argo scoort ook erg goed op RottenTomatoes en MetaCritic. Niet echt een bioscoopfilm lijkt me, maar zeker eentje om te zien.

benjamin

Avatar

Ziet er alweer zeer goed uit. Al de derde film van Affleck trouwens die mooi over de 90% gaat op RT - die man is goed bezig.

Orangey

Avatar

Ik ben benieuwd: zijn twee voorgaande films waren ook al vrij goed.

Frietgezicht

Avatar

geertvdheide "Als regisseur zou dat best nog eens kunnen gebeuren inderdaad. De Veronica-gids is trouwens niet echt een bron van objectieve recensies naar mijn mening, maar Argo scoort ook erg goed op RottenTomatoes en MetaCritic. Niet echt een bioscoopfilm lijkt me, maar zeker eentje om te zien."


Tja,Veronicagids is beetje simpel maar uiteindelijk is het 1 mening net als dit 1 mening is en daar hoef je niet bang te zijn voor spoilers. Durf deze daarom niet te lezen.

Maar idd,geen film die ik op een groot scherm per se wil zien maar lekker goed voor zitten thuis.

jochemb

Avatar

Ik ga em vrijdag kijken.

piggy

Avatar

Ik heb allebei de films van Affleck in de bioscoop gezien dus deze ga ik ook zeker kijken. Ik weet zeker dat deze film ook zeker de moeite waard is om naar toe te gaan. Ik hoop dat deze het goed doet dan kan Affleck in de toekomst nog meer pareltjes blijven maken.

Costigan

Avatar

Ik ga er denk ik zaterdag naar toe. Ben een groot van Affleck als regisseur, Gone Baby Gone vond ik fantastisch.

Moviemagic

Avatar

Ik heb lange tijd terug de documentaire gezien over het waar gebeurde verhaal en ben benieuwd naar de film.

Ik denk niet dat het iets is voor de bioscoop, maar zal het op bluray zeker kijken.

jaime91

Avatar

Ik ga de recensie ook niet lezen ivm spoilers maar net als de meerderheid wil ik Argo ook wel graag thuis bekijken. Affleck is de laatste tijd enorm gegroeid, en niet alleen als acteur maar er blijkt ook nog een verdomd goede regisseur in hem te zitten. Gone Baby Gone heb ik nog niet gezien, maar dat is omdat ik ook niet zo'n fan ben van zijn broertje Casey maar van The Town heb ik zeer genoten. Ik ben dus zeer benieuwd naar Argo.

B@chelor

Avatar

Wow; hoog cijfer. Ik ga 'm morgen in de bios checken.

MrMister

Avatar

Hmm, wil hem wel erg graag zien, maar misschien toch niet waard om in de bios te zien...tenzij je een pathe gold-pas hebt! :+:B

KeesD

Avatar

jaime91 "Ik ga de recensie ook niet lezen ivm spoilers maar net als de meerderheid wil ik Argo ook wel graag thuis bekijken. Affleck is de laatste tijd enorm gegroeid, en niet alleen als acteur maar er blijkt ook nog een verdomd goede regisseur in hem te zitten. Gone Baby Gone heb ik nog niet gezien, maar dat is omdat ik ook niet zo'n fan ben van zijn broertje Casey maar van The Town heb ik zeer genoten. Ik ben dus zeer benieuwd naar Argo."


haha, ik heb hetzelfde, vind dat broertje maar een creep.

Frietgezicht

Avatar

KeesD "haha, ik heb hetzelfde, vind dat broertje maar een creep."


Gasten.kijken! The Town is een goede film maar Gone Baby Gone is echt sterk.
Snap jullie 'haat' tegen z'n broertje ook niet want is een betere acteur dan Affleck is..

jaime91

Avatar

Frietgezicht "Gasten.kijken! The Town is een goede film maar Gone Baby Gone is echt sterk.
Snap jullie 'haat' tegen z'n broertje ook niet want is een betere acteur dan Affleck is.."

Ja ik moet je ook eerlijk bekennen dat mijn mening gebaseerd is op 1 film genaamd The Killer Inside Me wat ik niet echt een goede film vond. Ik haat hem overigens helemaal niet, het is alleen niet zo'n acteur waarvan ik zeg ''hey een film met Casey Affleck dat moet ik zien!''. Laat ik het zo zeggen, ik zie hem gewoon niet zo heel graag maar als Gone Baby Gone echt zo'n goede film is dan denk ik dat ik daar wel overheen kan stappen.

In Ocean's Eleven had ik overigens minder problemen met hem.

Banned

Avatar

Lijkt me een boeiend verhaal deze. The Town en Gone Baby Gone waren prima maar niet wauw. Benieuwd wat deze zal geven.

McGraig

Avatar

Frietgezicht "Gasten.kijken! The Town is een goede film maar Gone Baby Gone is echt sterk.
Snap jullie 'haat' tegen z'n broertje ook niet want is een betere acteur dan Affleck is.."


Die laatste 'is' had je weg kunnen laten en ze heten allebei Affleck..... wel op blijven letten hendosmoel:Y Broers hebben wel vaker dezelfde achternaam.

McGraig

Avatar

Al met al een Amerikaans pamflet dus. Skippen dus. Ik word al naar als ik het lees. Voor de vorm krijg je tijdens de aftiteling te lezen dat er ook buiten de VS helden leven. Zo ..... dan is de politieke correctheid ook geregeld.

JamesBond

Avatar

McGraig "Al met al een Amerikaans pamflet dus. Skippen dus. Ik word al naar als ik het lees. Voor de vorm krijg je tijdens de aftiteling te lezen dat er ook buiten de VS helden leven. Zo ..... dan is de politieke correctheid ook geregeld."


Waarom moet jij overal negatief over zijn? Gewoon, waarom?

Angelater

Avatar

Vond het een leuke film; en de recensie is ook top. Heb hem nu dan gelezen omdat ik niks over de film wou weten. Ik kan wel begrijpen dat dit niet echt een bioscoopfilm is, maar direct-to-dvd geeft het anders ook zo'n naar gevoel :E Het beste aan de film was toch wel de 70's look; die spatte er zo vanaf.

Zeker een goede film, 8/10 - 4/5*

Expendable

Avatar

Ben eigenlijk wel benieuwd naar deze.

Frietgezicht

Avatar

McGraig "Die laatste 'is' had je weg kunnen laten en ze heten allebei Affleck..... wel op blijven letten hendosmoel:Y Broers hebben wel vaker dezelfde achternaam."Was stomdronke bij dat bericht dus valt mee. Die 'is' is overbodig net als jouw hele reactie MacCraig Smiley face

B@chelor

Avatar

Zojuist gezien en Ben levert weer een topper. Het verbaasde mij dat de film nogal luchtig was en vrij veel humor bevatte; de vertolking van Arkin speelde hierin een grote rol. De finale werd inderdaad goed en zenuwslopend opgebouwd. Een dikke 8.

nickklunder

Avatar

Gisteravond deze film bekeken. Wat een ongelooflijk mooi verhaal. Realistisch, aangrijpend en zenuwslopend. Heb genoten.

PKP

Avatar

Jezus wat een sterke en vooral boeiende film. Mijn petje af voor meneer Affleck.

9/10

Hogader

Avatar

McGraig "Al met al een Amerikaans pamflet dus. Skippen dus. Ik word al naar als ik het lees. Voor de vorm krijg je tijdens de aftiteling te lezen dat er ook buiten de VS helden leven. Zo ..... dan is de politieke correctheid ook geregeld."


Als je de film of iig het verhaal waar hij uiterst nauwkeurig op gebaseerd is gelezen had, dan wist je dat de Amerikanen dit keer juist niet met de eer strijken. Beetje anti-Amerikaans dus.

Verder deze film gister gezien en hij is gewoon rete sterk. Zwaar van onder de indruk (nog steeds)

PKP

Avatar

McGraig "Al met al een Amerikaans pamflet dus. Skippen dus. Ik word al naar als ik het lees. Voor de vorm krijg je tijdens de aftiteling te lezen dat er ook buiten de VS helden leven. Zo ..... dan is de politieke correctheid ook geregeld."

Heb je 'm gezien of roep je maar wat?

Deze film is alles behalve pro-Amerika. Merendeel van de tijd wordt Amerika juist afgebrand (letter- en figuurlijk) door de Iranezen.

En wat een van mijn voorgangers al zei: Canada krijgt/kreeg de glorie, niet Amerika.

Banned

Avatar

Ik die een bloedhekel heb aan elke mogelijke poging om Amerika te verheerlijken in een film heb daar nergens aan gedacht bij deze film. Het zijn inderdaad Amerikanen die moeten gered worden maar het is de film niet te doen om de amerikanen weer in een mooi daglicht te zetten. Dat kun je wel afleiden uit de trailer. Ben Affleck heeft volgens mij een boeiende film willen maken en hij had inderdaad een onwijs leuk verhaal (gebeurtenis) te pakken.
Als ze in Hollywood amerika willen verheerlijken zijn ze daar altijd erg onsubtiel in. Moet de film nog zien maar om het een Amerikaans pamflet te noemen is nogal voorbarig.

Ik ga in de eerste plaats eens kijken hoe die film er technisch en narratief in elkaar zit. Daarna zien we wel hoe dik die onderliggende patriottistische laag dan wel moge zijn.

Megantonneke

Avatar

McGraig "Al met al een Amerikaans pamflet dus..."


Nee in dit geval vond ik dat dus niet. Dit was voor mij al gelijk duidelijk uit de geschiedkundige intro in storyboard-vorm van de film. Hierin word de rol van de V.S. in het wegwerken van de verkozen premier Mossadeq (omdat hij de olie voorraden van Iran nationaliseerde) en herinstallatie van de Shah fijntjes uit de doeken gedaan. En maakt duidelijk dat de hele ambassade gijzeling in Teheran eigenlijk gevolg van deze Amerikaanse inmenging was aka 'blowback'.

Dr. Strangelove

Avatar

Heerlijke film ! Een jaren-70-thriller met eigentijdse humor en geweldige acteerprestaties van iedereen.
Mooi verhaal dat uitstekend verteld wordt en op een relatief traag en logisch tempo.

acties