Footnote

Footnote (2011)

7,2 details

  • 103 Min
  • Drama
  • Israël
103 Min Israël

Dit is het verhaal van een hevige rivaliteit tussen een vader en een zoon. Ze zijn allebei professor in de Talmoed aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. De zoon is de lofbetuigingen van het establishment erg genegen, terwijl z’n vader een koppige purist is die een diepe afkeer heeft voor alles waar het establishment voor staat. Echter, achter deze verachting schuilt toch een wanhopige drang naar een soort van erkenning. De Israëlische Prijs, de meest prestigieuze nationale prijs, is het kleinood dat de twee naar een definitieve en bittere confrontatie leidt.

Alt titel
Hearat Shulayim
Regie
Joseph Cedar
Cast
Lior Ashkenazi, Albert Iluz, Nevo Kimchi, Yuval Scharf, Shlomo Bar-Aba, Aliza Rosen, Alma Zack, Shmuel Shiloh, Neli Tagar, Idit Teperson, Micah Lewensohn, Edna Blilious, Daniel Markovich, Michael Koresh, Daria Robichek.
Release
02.06.2011
Release NL
21.08.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Joseph Cedar | Cast: Lior Ashkenazi (Uriel Shkolnik), Shlomo Bar-Aba (Eliezer Shkolnik), Micah Lewensohn (Yehuda Grossman), Aliza Rosen (Yehudit Shkolnik), Alma Zack (Dikla Shkolnik), e.a.| Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2011

Door de enorme hype waarin het Iraanse drama A Separation het afgelopen jaar constant was gehuld, was het natuurlijk ondenkbaar dat een van de andere kandidaten de Oscar voor beste buitenlandse film zou krijgen. En of dit nu de terechte winnaar was of niet, in een situatie als deze mag je A Separation gewoon zijn winst gunnen en blij zijn dat de andere vier door hun nominatie tenminste internationale aandacht hebben gekregen die er anders waarschijnlijk niet was geweest. In Nederland resulteert het in elk geval voor alle vijf genomineerde films in een bioscooprelease, al zit er tussen het uitkomen van het Belgische Rundskop en het Poolse In Darkness (gepland voor september dit jaar) niet minder dan zestien maanden tijdverschil. Het Israëlische Footnote lijkt de minst aansprekende titel van de vijf maar die Oscarnominatie en de prijs voor het beste script die op het filmfestival van Cannes werd toegekend, komen niet geheel uit de lucht vallen.

Eliezer Shkolnik is een academicus van de oude stempel: star, in zichzelf gekeerd en volledig toegewijd aan zijn jarenlange studie van de Talmoed (het op een na belangrijkste boek in het jodendom). Zijn levenswerk heeft hem binnen de academische wereld echter nooit erkenning opgeleverd, omdat zijn rivaal hem door een toevalstreffer ooit net te vlug af was. Ondanks al zijn onderzoek is Eliezers grootste wapenfeit dan ook een aan hem gewijde voetnoot in het werk van een collega. Van een behoorlijk andere orde is zijn zoon Uriel, die in zijn vaders voetsporen getreden is en dus op hetzelfde vakgebied actief is. Hoewel de twee elkaar best kunnen verdragen, is duidelijk dat de onderlinge verschillen vrij groot zijn. De jovialiteit en gemakzucht van Uriel bevallen Eliezer duidelijk in het geheel niet, maar hij is te afstandelijk om zich daar over uit te spreken.

videotrailers & clips