Aita

Aita (2010)

6,1 details

  • 85 Min
  • Drama
  • Spanje
85 Min Spanje

Een huismeester waakt over een mysterieus, leegstaand huis in Baskenland. De plaatselijke priester komt op bezoek. De twee wisselen ideeën, verhalen en adviezen uit. De geschiedenis van het gebouw komt door die gesprekken naar voren. Fragmenten van de gesprekken handelen over de stof van de gordijnen, de textuur van de muren en meubels. Een blik wordt geworpen in de tuin en de directe buitenwereld rondom het huis. Door de interactie tussen de gesprekken en de beelden geeft het huis langzaam zijn geheimen prijs.

Alt titel
Father
Regie
José María de Orbe
Cast
Luís Pescador, Mikel Goneaga.
Release
12.11.2010
Release NL
12.04.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: José María de Orbe | Cast: Luís Pescador (de bewaker), Mikel Goneaga (de priester), e.a. | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2010

Film wordt vaak omschreven als de jongste der kunsten. Kunstenaars die geen achtergrond hebben als filmregisseur gebruiken het medium dikwijls om hun emoties en gedachten te uiten. De schilderijen waarmee de muren van moderne musea volhangen ondervinden concurrentie van beeldschermen waarop bewegend beeld te zien is. Daarnaast tekent zich de ontwikkeling af waarbij de scheidslijn tussen documentaire en speelfilm steeds meer komt te vervagen. De impact van een film wordt alleen maar groter als je weet dat amateuracteurs hun eigen leven naspelen of als een gescript en geacteerd drama overkomt als een documentaire. De Baskische regisseur José María de Orbe probeert feit, fictie en kunst samen te brengen.

Aita, waarvan de titel zich laat vertalen als Vader, legt de geschiedenis van een groot huis bloot. Het pand werd in de late Middeleeuwen gebouwd en is vandaag de dag overwoekerd door klimplanten. Een oude man probeert het nog enigszins begaanbaar en bewoonbaar te maken, maar moet in zijn pogingen hiertoe de filosofische maar goedbedoelde preken aanhoren van een priester die nauw aan het pand verbonden is. Tijdens een excursie krijgt een schoolklas en hiermee ook de kijker achtergrondinformatie over de vele ontberingen die de Baskische woning, die ooit in het bezit was van invloedrijke families, heeft moeten doorstaan.

videotrailers & clips