Swchwrm (2012)

Deze familiefilm gebaseerd op het boek van Toon Tellegen is een achtbaanrit van filosofische associaties en de geniale fantasie van een jonge schrijver.
play

5,7 details

  • 78 Min
  • Familiefilm
  • Nederland
78 Min Nederland

V. Swchwrm, negen jaar, wil schrijver worden. Niet ‘zomaar’ een schrijver, maar een Schrijver van Boeken Waar Mensen van Omvallen. Dat doet hij in het geheim, alleen zijn grootvader weet het. En de koningin natuurlijk. Want zij weet alles. En ze kent al haar onderdanen. “Alleen de eerste zin, die alles zegt, die heb ik nog niet gevonden,” aldus Swchwrm, schrijver en hoofdpersonage van de familiefilm ‘Mijn avonturen door V. Swchwrm’.

Alt titel
Mijn Avonturen door v. SWCHWRM
Regie
Froukje Tan
Cast
Georgina Verbaan, René van 't Hof, Ali Ben Horsting, Hans Dagelet, Sanneke Bos, Yahya Gaier, Romijn Conen, John Buijsman, Urmie Plein, Astrid van Eck, Dennis Reinsma, Cas Enklaar, Yara Brand, Marjan Luif, Werner Koenen, Toon Tellegen, Yaghia Gaier.
Release
31.03.2012
Release NL
05.04.2012
Release DVD
09.10.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Froukje Tan | Cast: Dennis Reinsma (Swchwrm), Hans Dagelet (Opa), Georgina Verbaan (Koningin), Yara Brand (Madeleine), René van ’t Hof (Meester), Marjan Luif (Agent), e.a. | Speelduur: 86 minuten | Jaar: 2012

Het is altijd prettig als een film niet in een hokje te stoppen valt. Het maakt hem voor een producent wellicht lastig te marketen, maar op papier onverenigbare genres kunnen zeer geslaagde combinaties opleveren. Neem nou het van eigen bodem afkomstige Mijn Avonturen door V. Swchwrm, een verfilming van het gelijknamige kinderboekenweekgeschenk van succesauteur Toon Tellegen. Na het serieuze en intense Links is het de tweede speelfilm van Froukje Tan, die arthouse en familiefilm met elkaar tracht te versmelten. Tellegen gooide er ook nog een flinke bak filosofie tegenaan, wat de zaak eigenlijk alleen nog maar riskanter maakt. Het resultaat van deze onvoorstelbare hybride is een originele en pakkende feelgoodfilm waarin complexe thema’s op behapbare en creatieve wijze verwerkt zijn.

V. Swchwrm (dat je zo'n beetje uitspreekt als 'Sjroem') is het pseudoniem van een schrijver in de dop. Het negenjarige jochie dat erachter schuilgaat, wil met zijn boeken de wereld veranderen. Het is de bedoeling dat na het lezen van zijn pennenvruchten de mensheid voorgoed ophoudt met oorlog voeren en ziek worden. De laatste zin van zijn schrijversdebuut heeft Swchwrm al: “en toen begon het te sneeuwen”, maar alles hangt af van de eerste zin die maar niet op wil komen borrelen. Zijn inspiratie haalt de basisscholier uit zijn directe omgeving en vooral zijn fantasie. Zo bemoeit de Koningin zich tegen zijn werk aan door hem regelmatig op te komen zoeken en haar commentaar te leveren. Swchwrm vindt nog de meeste steun bij Madeleine, het mooiste meisje van de klas, en zijn opa.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Swchwrm

acties