Kauwboy

Kauwboy (2012)

Een ontroerend en knap gemaakt jeugddrama dat niet om de hete brij heen draait, maar wel de stereotiepe situaties van moderne genregenoten vermijdt.
play

7,1 details

  • 81 Min
  • Familiefilm
  • Drama
  • Nederland
81 Min Nederland

De tienjarige Jojo neemt op een dag een jonge kauw mee naar huis. Hij houdt ’m voor zijn vader Ronald verborgen, want die wil geen dieren in huis. Jojo is bang voor zijn agressieve buien en komt klem te zitten tussen de zorg voor de kauw en de loyaliteit jegens zijn vader. Totdat de bom barst. Door de bijzondere vriendschap die Jojo met de kauw heeft, is hij in staat de problemen met zijn vader op te lossen.

Regie
Boudewijn Koole
Cast
Ricky Koole, Cahit Ölmez, Loek Peters, Rick Lens, Susan Radder.
Release
18.04.2012
Release NL
19.04.2012
Release DVD
09.10.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Boudewijn Koole | Cast: Rick Lens (Jojo), Loek Peters (Ronald), Susan Radder (Yenthe), Ricky Koole (July), Cahit Ölmez (Deniz), e.a. | Speelduur: 78 minuten | Jaar: 2011

Als de tienjarige Jojo in een veld bij zijn huis een uit het nest gelazerde kauw vindt, besluit hij het kuiken mee naar huis te nemen. Uit de plaatselijke bibliotheek smokkelt hij een boek met tips om het beestje groot te brengen. Jojo is vaak alleen thuis omdat zijn driftige vader beveiliger is en zijn countryzingende moeder eeuwig op tournee lijkt. Het vogeltje is naast fijn gezelschap en een prettige afleiding ook een goede manier om met het nieuwe meisje van Jojo's waterpoloteam in contact te komen, de altijd blauwe kauwgom kauwende Yenthe. Jojo's vader is echter van mening dat planten en dieren buiten thuishoren. De ontdekking van het nieuwe huisdier zou de vader-zoonrelatie wel eens op scherp kunnen zetten.

De problemen die Kauwboy aanroert zijn, anders dan in de vele moderne jeugdfilms, niet zo nadrukkelijk afgebakend en zwart-wit. Het jeugddrama maakt bovendien duidelijk dat kinderen abstracte thema’s als loslaten, verlies en loyaliteit prima aan kunnen, mits subtiel en zonder franje gebracht. Het disfunctionele, halve gezin waar Jojo deel van uitmaakt confronteert de jeugdige kijker met een werkelijkheid die onvolmaakt is. We hebben hier niet te maken met een vader en zoon die zorgeloos een balletje trappen of een middagje gaan vissen. Jojo kan voortdurend de emotionele rotzooi van zijn vader opruimen.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Kauwboy Nieuwsberichten