On The Road (2012)

Een goede, doch geen geweldige adaptatie van het boek van Kerouac slaagt er behoorlijk in de energie en thematiek naar het witte doek te vertalen.
play

5,9 details

 • 137 Min
 • Avontuur
 • Drama
 • Frankrijk
 • Verenigd Koninkrijk
 • Verenigde Staten
 • Brazilië
137 Min Frankrijk

Na de dood van zijn vader ontmoet Paradise, een jongen uit New York die schrijver wil worden, Dean Moriarty, een wilde, charismatische ex-gevangene. Ze kunnen het gelijk goed met elkaar vinden en Sam besluit Dean te vergezellen op een reis die hun beide levens verandert.

Alt titel
Onderweg
Regie
Walter Salles
Cast
Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Amy Adams, Viggo Mortensen, Terrence Howard, Steve Buscemi, Garrett Hedlund, Alice Braga, Elisabeth Moss, Sam Riley, Joe Chrest, Tom Sturridge, Kaniehtiio Horn, Sarah Allen, Kim Bubbs.
Budget
$ 25.000.000
Opbrengst
$ 8.784.318
Release
22.05.2012
Release NL
24.05.2012
Release DVD
23.10.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Walter Salles | Cast: Sam Riley (Sal Paradise), Garrett Hedlund (Dean Moriarty), Kristen Stewart (Marylou), Kirsten Dunst (Camille), Amy Adams (Jane), e.a. | Speelduur: 144 minuten | Jaar: 2012

In 1951 schreef Jack Kerouac het manuscript van On The Road in drie weken tijd op één lange papierrol, op basis van zijn eigen reizen van 1947 tot 1951. Pas in 1957 werd een aangepaste versie uitgebracht, waarin de namen van de echte reisgenoten waren vervangen door fictieve. Het boek werd veelal verguisd door de literaire elite, maar kreeg een cultstatus en werd het definiërende werk van de beatgeneration. Later was het van grote invloed op muzikanten als Bob Dylan, Tom Waits en Kurt Cobain, en filmmakers als Dennis Hopper en Wim Wenders. In 1968 kocht Francis Ford Coppola al de rechten voor de verfilming, die dan nu eindelijk is gemaakt en waarin de thematiek bewaard is gebleven.

De uiteindelijke regisseur van de film is de Braziliaan Walter Salles die doorbrak met Central do Brasil, maar pas echt bekend werd met The Motorcycle Diaries, zijn roadmovie over de jonge jaren van revolutionair Ernesto ‘Ché’ Guevara. In 2004 werd hij al voor de film benaderd, maar hij wilde eerst alle reizen van Kerouac (Sal Paradise in het boek en de film) in On The Road zelf nagaan en daar een documentaire over maken. Daarna kon hij aan de speelfilm beginnen. Hij baseerde zich voornamelijk op het oorspronkelijke manuscript uit 1951, maar hanteerde wel de fictieve namen uit de versie die de meeste mensen die het boek lazen zullen kennen.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

On The Road Nieuwsberichten

 • Trailer On the Road

  Trailer On the Road

  Arman Avsaroglu,

  Langverwachte verfilming van een van de invloedrijkste boeken ooit, met Kristen Stewart, Garrett Hedlund en Sam Riley.

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

MRDammann

"...Mooie en leuke film tegelijk. Ik ben sowieso een voorstander van films over vriendschap en daar valt......"

Tarkus

"...Op de soundtrack na vond ik de film totaal niets. Het is trouwens dankzij die soundtrack dat ik de......"

cloudrage

"...Onzin film ging nergens over, alleen zaten er aardige acteer prestaties in..."

On The Road

acties