Jackie (2012)

Carice en Jelka van Houten worden opgescheept met een lichtelijk labiele Holly Hunter in een Nederlandse roadmovie geschoeid op Amerikaanse leest.
play

6,6 details

 • 100 Min
 • Komedie
 • Drama
 • Nederland
100 Min Nederland

De tweeling Sofie en Daan is opgevoed door twee vaders. Wanneer er totaal onverwacht een telefoontje van hun, tot dan toe onbekende, biologische moeder uit Amerika komt, storten ze zich in een avontuur waardoor alle aannames die ze hadden op losse schroeven komen te staan. Door de reis met de raadselachtige en onaangepaste Jackie verandert het leven van Sofie en Daan voorgoed.

Regie
Antoinette Beumer
Cast
Carice van Houten, Elise Schaap, Jeroen Spitzenberger, Holly Hunter, Jelka van Houten, Jaap Spijkers, Hayo Bruins, Jacob Browne, Paul Hoes, Valerie Adams, Kenneth Miller, Luis Bordonada, Edward A. Duran, Karen M. Hudson, Linda Fazio, Chad E. Brown, Lynda Fazio, Bradford Fairbanks, Joe Freeman, Pam Gow, Howe Gelb, Robyn Reede, Jim Terr, Michelle Waterson, Bryan Head.
Opbrengst
$ 278.000
Release
10.05.2012
Release NL
10.05.2012
Release DVD
23.10.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Antoinette Beumer | Cast: Carice van Houten (Sofie), Jelka van Houten (Daan), Holly Hunter (Jackie), Jeroen Spitzenberger (Joost), Hayo Bruins (Robert), e.a.| Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2012

Nog geen jaar na Rabat dient zich alweer een volgende roadmovie van Nederlandse makelij aan. Ditmaal niet gesitueerd op het Europese vasteland maar in een gebied dat in dit genre regelmatig is verkend: het zuidwesten van de Verenigde Staten. De personen achter het stuur zijn wel Nederlanders: de zussen Carice en Jelka van Houten nemen de honneurs waar. Gecombineerd met haar rol in Game of Thrones kan deze film voor Carice mogelijk definitief voet aan de grond in Hollywood betekenen, maar voor het Nederlandse publiek voor wie deze film in eerste instantie is gemaakt, is het vooral mooi te zien dat Jelka qua acteervermogen nauwelijks voor haar zus onderdoet.

De Van Houtens spelen de tweelingzussen Sofie en Daan, die zijn grootgebracht door een Nederlands homokoppel. De twee zijn weliswaar op dezelfde dag geboren en samen opgegroeid, maar lijken meer verschillen dan overeenkomsten te hebben: Sofie is een carrièregedreven controlfreak en Daan een dromerig typje dat confrontaties het liefst uit de weg gaat. Wanneer hen het nieuws bereikt dat hun biologische moeder in de Verenigde Staten in het ziekenhuis is opgenomen, reageren ze allebei dan ook totaal anders. Een ontmoeting met deze vrouw is voor Daan een lang gekoesterde droom, terwijl Sofie daar juist totaal geen behoefte aan heeft. Ondanks Sofies bezwaren belanden ze samen in Amerika, waar ze kennismaken met de even zwijgzame als onverzorgde Jackie. Medische omstandigheden verhinderen haar te rijden of vliegen, wat erin resulteert dat de tweelingzussen haar in de krakkemikkige camper waarin ze woont naar een revalidatieoord in New Mexico rijden.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Jackie Nieuwsberichten

 • Trailer Jackie

  Trailer Jackie

  Arman Avsaroglu,

  Carice van Houten en zus Jelka van Houten voor het eerst samen in film.

  mode_comment 10

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

rebel1984

"...Goed acteer werk van de zusjes Van Houten. Ben gaan kijken zonder verwachtingen maar toch erg kunne......"

Spider-fan

"...Het is een cliché-matig scenario, dat door de vertolkingen naar een hoger niveau wordt getild, maar......"

Banned

"...De film had beter cliché ofzo geheten. Er zijn betere road movies...."

Jackie

acties