¡Vivan las Antipodas!

7,0 details

  • 108 Min
  • Documentaire
  • Duitsland
  • Argentinië
  • Nederland
  • Chili
108 Min Duitsland

Waar kom je uit als je in een rechte lijn een tunnel zou graven van de ene naar de andere kant van de wereld? Deze vraag prikkelde de fantasie van vele schrijvers, kinderen en nu ook documentairemaker Victor Kossakovsky. Hij houdt het niet bij fantasie, maar ging echt op reis (zij het niet via het midden van de aarde) en filmde vier paar 'antipoden', landen die elkaars geografische tegenpolen zijn: Argentinië en China, Spanje en Nieuw-Zeeland, Hawaï en Botswana, en Rusland en Chili.

Regie
Viktor Kosakovsky
Release
05.11.2011
Release NL
16.08.2012
Release DVD
13.11.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Victor Kossakovsky | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2011

Aan vindingrijkheid ontbreekt het Victor Kossakovsky zeker niet. Voor zijn documentaire Tishe! filmde hij bijvoorbeeld een jaar lang wat er onder het raam van zijn appartement gebeurde. Schijnbaar alledaagse taferelen vormde hij om tot een triest, soms absurdistisch portret van St. Petersburg. En wat te denken van zijn korte documentaire Svyato, waarin hij zijn kind voor het eerst kennis laat maken met zijn eigen spiegelbeeld. De regisseur hield spiegels in zijn huis voor zijn zoontje verborgen, om later te kunnen registreren hoe de tweejarige knul zou reageren op zichzelf. Een intrigerend document leverde dat op. In vijfenveertig minuten ziet de kijker hoe een kleuter zich langzaam bewust wordt van zichzelf en hoe zijn blik op de wereld voorgoed verandert. Een simpel idee, met een fascinerende en vertederende werking.

Ook voor zijn nieuwste documentaire vond Kossakovsky een origineel uitgangspunt. Antipoden: plaatsen op de wereld die geografisch gezien elkaars tegenpolen zijn. De regisseur bezocht acht plaatsen en zette ze in zijn documentaire tegenover elkaar. Hawaï tegenover Botswana, een klein gehucht in Argentinië tegenover metropool Shanghai, et cetera. Visueel gezien levert het een pakkende film op, maar inhoudelijk zakt het geheel helaas te snel in.

videotrailers & clips