Ben Sombogaart en zijn schrijvers hebben het klassieke jeugdboek van Jan Terlouw flink aangepakt, maar zijn de essentie en kracht ervan niet uit het oog verloren.
play

6,0 details

  • 125 Min
  • Avontuur
  • Familiefilm
  • Nederland
  • Italië
125 Min Nederland

Koning van Katoren is het verhaal van de zeventienjarige Stach (Dagelet) die de nieuwe koning wil worden. De oude koning van Katoren is stervende en hij vertelt aan zijn vriend en kamerheer Gervaas dat zijn ministers de macht zullen grijpen wanneer hij dood is. In zijn laatste woorden smeekt hij Gervaas om een nieuwe koning te vinden. Diezelfde nacht wordt Stach geboren, die zeventien jaar later de vraag durft te stellen die niemand durfde te stellen: wat moet iemand doen om koning van Katoren te worden? De ministers zitten in het nauw vanwege de aandacht van de pers en besluiten de jonge laspost vijf onmogelijke opdrachten te geven. Onderweg ontmoet hij de ambitieuze journalistiekstudent Kim (Hoes).

Regie
Ben Sombogaart
Cast
Abbey Hoes, Frits Lambrechts, Mingus Dagelet, Sabri Saad El-Hamus, John Buijsman, Hanneke Riemer, Urmie Plein, Hans Croiset, Catherine ten Bruggencate, Beppe Costa, Hans Leendertse, Peter Post, Glenn Durfort, Hugo Koolschijn, Gerardjan Rijnders, Ad Fernhout, Bart Westerlaken, Francesco Rossini, Konrad Koselleck, Arie Kant, Fabrizio Matteini.
Release
05.12.2012
Release NL
06.12.2012
Release DVD
02.04.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Ben Sombogaart | Cast: Mingus Dagelet (Stach), Abbey Hoes (Kim), Hans Leendertse (Gervaas), Beppe Costa (Burgemeester Afzette-Rije), Glenn Dufort (Burgemeester Uikumene), Frits Lambrechts (Janus), Catherina van Bruggencate (Burgemeester van Ekilibrië), Hugo Koolschijn (Pantaar), e.a. | Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2012

De jeugdromans van de Nederlandse natuurkundige en politicus Jan Terlouw zijn al enkele malen verfilmd, waarvan het indringende Oorlogswinter de bekendste is. Vroeg in zijn carrière als auteur schreef Terlouw Koning van Katoren, over de zeventienjarige Stach die zeven opdrachten moest vervullen om de vorst van zijn land te worden. Velen van ons hebben in onze jeugd het boek verslonden. De verfilming is een heikele kwestie. Onze maatschappij en kijk op religie en symboliek, de thematische kern van het boek, is de afgelopen veertig jaar flink veranderd. Bovendien had filmregisseur Ben Sombogaart ‘slechts’ vijf miljoen aan budget. Voor dit bedrag laten ze in Hollywood praktisch alleen nog de catering aanrukken. Sombogaart heeft echter slimme oplossingen bedacht om deze nieuwste Terlouw-verfilming actueel en ondanks het schamele budget toch spectaculair te maken.

Het verhaal speelt zich af in het nu. Op de avond dat de koning in het fictieve Katoren het loodje legt, komt Stach ter wereld. Zijn moeder sterft al bij de bevalling en zijn vader lazert uit de toren terwijl het volk om de dood van hun geliefde koning treurt. Stach wordt opgevoed door zijn oom Gervaas, die kamerheer van de koning was. Bijna achttien jaar later moet Katoren het nog steeds zonder koning stellen, totdat Stach solliciteert naar de functie. De machtsbeluste ministers hebben helemaal geen trek in bemoeienissen en verzinnen een serie opdrachten waarmee de jongen zich moet zien te bewijzen. Het volk drukt Stach al snel in de heldenrol als hij de eerste opdracht, het genezen van de knobbelneuzenziekte in het Italiaans sprekende Afzette-Rije, weet te vervullen. Hij reist per trein en wordt hierbij op de voet gevolgd door de ambitieuze en doortastende journaliste in de dop Kim.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Koning van Katoren Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Koning van Katoren

acties