Holy Motors

Holy Motors (2012)

Een surrealistisch meesterwerk of een pretentieus rommeltje? Holy Motors is het misschien wel allebei. We laten twee recensenten met afwijkende meningen aan het woord.
play

7,4 details

  • 115 Min
  • Drama
  • Fantasy
  • Frankrijk
  • Duitsland
115 Min Frankrijk

We volgens één dag uit het leven van Monsieur Oscar. Hij reist van zonsopgang tot na middernacht van het ene naar het andere leven. Zijn enige metgezel, de slanke blonde Céline, rijdt hem in een limousine door de straten van Parijs. Monsieur Oscar stapt de wereld in, in vele gedaanten als bijvoorbeeld rijke zakenman, moordenaar, bedelaar, gek of familieman. Steeds duikt hij als een volleerd acteur in een nieuwe rol, maar waar zijn de camera’s?

Regie
Leos Carax
Cast
Michel Piccoli, Denis Lavant, Edith Scob, Leos Carax, Kylie Minogue, Geoffrey Carey, Eva Mendes, Elise Caron, Jeanne Disson, Elise Lhomeau, Nastya Golubeva Carax, Reda Oumouzoune, Zlata, Annabelle Dexter-Jones, Corinne Yam.
Opbrengst
$ 641.100
Release
04.07.2012
Release NL
09.08.2012
Release DVD
04.12.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Leos Carax | Cast: Denis Lavant (Monsieur Oscar en nog tien personages), Édith Scob (Céline), Kylie Minogue (Eva/Jean), Eva Mendes (Kay M), Elise Lhomeau (Lea/Elise), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2012

Pratende limousines, een man die de haren van een vrouw opeet in een riool en scènes die je niet eens kunt omschrijven, zo vreemd zijn ze. Holy Motors is een bizarre film. Daar kunnen we het allemaal over eens zijn. Regisseur Leos Carax, die na het financiële floppen van Les Amants du Pont-Neuf in 1991 en de controverse rondom Pola X van de aardbodem verdween en dertien jaar lang geen speelfilm meer maakte, is terug en dat mogen we allemaal weten ook. Holy Motors zal het publiek zeer waarschijnlijk in twee groepen verdelen: een groep die de vernieuwende stijl van Carax omarmt en een groep die niets moet hebben van deze bizarre film, zonder duidelijk plot of verhaal. Filmtotaal trapt de discussie af met recensenten Arman Avsaroglu en Kaj van Zoelen.

Kaj: Carax verdween toch niet geheel van de aardbodem, hij regisseerde een segment van de film Tokyo!, waarin voor het eerst Mr. Merde te zien is, de roodharige man die in Holy Motors uit het riool van Parijs komt. En zo zijn andere personages, die allemaal door Denis Lavant worden gespeeld, die voortkomen uit films die Carax niet van de grond kreeg na zijn twee financiële flops in de jaren negentig. Uiteindelijk besloot hij daarom al zijn projecten tot één film te smeden en dat werd Holy Motors. Daarom is het niet zo gek dat deze niet één doorlopend verhaal heeft dat gemakkelijk te volgen is, maar uit een reeks fascinerende segmenten bestaat die op mysterieuze wijze aan elkaar verbonden zijn. Eenduidig uit te leggen valt Holy Motors wellicht niet, maar wat is daar mis mee?

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Holy Motors Nieuwsberichten

  • Trailer Holy Motors

    Trailer Holy Motors

    Arman Avsaroglu,

    Bizarre film uit Cannes met in de hoofdrollen Kylie Minogue en Eva Mendes.