A Royal Affair (2012)

They changed a nation forever

Dit oerdegelijke Deense koningsdrama over een verboden verhouding aan het hof excelleert door de voortreffelijke vertolkingen. Het duurt wel even voor de boel op gang komt.
play

7,5 details

  • 137 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Romantiek
  • Biografie
  • Denemarken
  • Zweden
  • Tsjechië
  • Duitsland

Prinses Caroline Mathilde wordt op vijftienjarige leeftijd uitgehuwelijkt aan de schizofrene Deense koning Christian VII. Van een sprookjeshuwelijk is geen sprake als blijkt dat alleen huisarts Johann Friedrich Struensee tot de krankzinnige koning door kan dringen. Bewust van zijn positie, grijpt idealist Struensee de kans om via de koning de ouderwetse regelgeving van Denemarken te veranderen. Hij zet echter alles op het spel wanneer er een hartstochtelijke romance tussen hem en de koningin ontstaat. Een verboden liefde die het begin van een revolutie betekent en het land voorgoed zal veranderen.

Alt titel
En kongelig affære
Regie
Nikolaj Arcel
Cast
Mads Mikkelsen, Alicia Vikander, Trine Dyrholm, David Dencik, Harriet Walter, Søren Malling, Mikkel Boe Følsgaard, Jacob Lohmann, Laura Bro, Thomas W. Gabrielsson, William Jøhnk Nielsen, Bent Mejding, Søren Spanning, Frederik Christian Johansen, Cyron Bjørn Melville, Kenneth M. Christensen, John Martinus, Zinnini Elkington, Erika Guntherová.
Budget
$ 8.000.000
Opbrengst
$ 1.545.726
Release
29.03.2012
Release NL
23.08.2012
Release DVD
09.04.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Nikolaj Arcel | Cast: Mikkel Boe Følsgaard (Christian VII), Alicia Vikander (Caroline Mathilde), Mads Mikkelsen (Johann Friedrich Struensee), e.a. | Speelduur: 137 minuten | Jaar: 2012

De achttiende-eeuwse koning Christian VII kwam aan de macht toen hij amper zeventien jaar oud was. Hij regeerde een dikke veertig jaar over het Deense en Noorse grondgebied. De vorst had een gammel psychisch gestel dat grensde aan schizofrenie. Dit beeld wordt bevestigd in het vorstendrama A Royal Affair dat in het thuisland de nodige discussies veroorzaakte. De kinderlijke, opstandige aard van Christian was slechts deel van de aanleiding. De biopic van Nikolaj Arcel richt zich voornamelijk op de geheime verhouding tussen Christians vrouw Caroline Mathilde en hofarts Johann Friedrich Struensee die zelfs tot buitenechtelijke kroost leidde.

Caroline was prinses van Wales en vijftien jaar oud toen ze Deense woordjes moest stampen. Ze werd namelijk uitgehuwelijkt aan Christian en mocht haar koffers pakken om naar het Deense hof te verhuizen. Als we Arcel en zijn inspiratiebronnen (de boeken Prinsesse af Blodet van Bodil Steensen-Leth en Het Bezoek van de Lijfarts van Per Olov Enquist) mogen geloven, onderhielden Caroline en Christian een verstandshuwelijk. Het verstand is bij Christian echter ver te zoeken. Hun eerste contact en Carolines kennismaking met het hof doen sterk denken aan wat we in Sofia Coppola's licht anachronistische Marie-Antoinette-portret voorgeschoteld kregen.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

A Royal Affair Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Spijker2

"...Wat een film! En ik wil niet beweren dat Mikkelsen (overigens een van mijn favoriete acteurs) wordt......"

Mandarijntje

"...De titel klinkt wat goedkoop. Ik had er een volledig ander beeld bij. Dit is pure kwaliteit en wat e......"

Tarkus

"...Prima historisch drama. Mooie decors en kostuums uiteraard in een historische film van meer dan 2 u......"

A Royal Affair

acties