België

België, 1978. Er is een plek die wordt verzwegen. Een zolder in een ziekenhuis waar zwangere tienermeisjes in het geheim hun bevalling afwachten. Katja, Roxy, en een stel andere levenslustige meisjes zijn te jong voor de liefde en al bijna moeder. Sommigen willen deze misstap zo snel mogelijk achter zich laten, maar Katja, die zelf wees is, denkt daar duidelijk anders over. Ze verlangt intens naar haar baby. Op de zolder delen de meisjes lief en leed, smeden ze vriendschappen en zoeken ze afleiding in een verzonnen universum van zorgeloze dromen en mysterieuze spelletjes tijdens het lange, lange wachten. Tot die veilige zeepbel uiteenspat. Plots wordt Katja zich pijnlijk bewust van de plannen die achter haar rug worden gesmeed. Ze is echter niet van plan dit met haar, noch met haar baby te laten gebeuren.

Regie
Patrice Toye
Cast
Sam Louwyck, Joren Seldeslachts, Line Pillet, Romy Lauwers, Lynn Van Royen, Sara De Bosschere, Marjan De Schutter, Charlotte De Bruyne, Wim Helsen, Nathalie Verbeke, Ineke Nijssen, Dolores Bouckaert, Peter Seynaeve, Mattieu Sys, Siska Bouwen, Dorien De Clippel, Martha Vandermeulen, Flor Faes.
Release
19.09.2012
Release NL
11.10.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Patrice Toye | Cast: Line Pillet (Katja), Charlotte de Bruyne (Roxane), Dolores Bouckaert (Cecilia), Ineke Nijssen (Simone), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2012

In het bekrompen katholieke Vlaanderen van de jaren zeventig en tachtig was het eigenlijk ondenkbaar dat ongehuwde jonge vrouwen zwanger werden. Het gebeurde natuurlijk wel, maar het strenge milieu had hier zo zijn eigen oplossingen voor. Aborteren was echter ondenkbaar, want in strijd met de wet. De minderjarige meisjes werden anoniem opgevangen op de zolder van een ziekenhuis. De zuster die hun zwangerschap overzag behandelde de meisjes met volle discretie en regelde adoptiegezinnen als de bevalling eenmaal in het noorden van Frankrijk had plaatsgevonden. Er werd zelfs gezorgd voor een valse identiteit en geboortebewijs voor de kindjes.

De Vlaamse regisseuse Patrice Toye las ruim tien jaar geleden het verhaal van de meisjes die in het Maria Middelares ziekenhuis in Lommel werden opgevangen en voorbereid op het moederschap. Het maakte diep indruk op de filmmaakster wier werk vaak draait om de zoektocht naar identiteit. Het duurde echter even voordat Toye vond dat ze het verhaal op de juiste manier kon vertellen. Haar derde speelfilm introduceert fictieve personages in een wereld die, hoe onwaarschijnlijk het ook is, gebaseerd is op de harde werkelijkheid.

videotrailers & clips

Little Black Spiders

acties