V.I.S.S.E.N

V.I.S.S.E.N (2012)

7,3 details

  • 90 Min
  • Documentaire
  • Nederland
90 Min Nederland

De documentaire V.I.S.S.E.N duikt in de wereld van de vissers en de vissen in Nederland. Boven en onder water, op het IJ, aan de kust, op de Noordzee, in de stad, de polder en op en aan de meren en rivieren. Daarmee geeft de film een verrassend beeld van de parallelle wereld van de visser en de vis in Nederland. V.I.S.S.E.N gaat over de vraag wat de visser beweegt. Waarom vissen mensen? Wie zijn dat, die vissers? Is vissen een hobby, een sport, een vlucht, of is vissen als jagen, een onontkoombaar oeroud instinct? Wat gaat er door je heen als je vist, als je een vis vangt, of als je niets vangt? En: hoe ervaart die vis dat eigenlijk, zo'n haak in zijn bek? Een filmische zoektocht naar de oervisser in de mens.

Regie
Pieter-Rim de Kroon
Release
29.08.2012
Release NL
30.08.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Pieter-Rim de Kroon | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2012

Met tientallen interviews, een mooie soundtrack en prachtige fotografie van de Nederlandse natuur (zowel boven als onder water) is de documentaire V.I.S.S.E.N met recht een intrigerend portret van de Nederlandse sport- en hobbyvisserij te noemen.

Wat maakt vissen zo’n belangrijke hobby of sport voor zovelen? Wat drijft de Nederlander ertoe om telkens weer met een hengel een kreekje, rivier, de zee of de gracht op te zoeken? Regisseur Pieter-Rim De Kroon en scenarist Maarten de Kroon trokken het land in en interviewden tientallen vissers over hun passie. Het resultaat is een rijk geschakeerd portret van de Nederlandse hobby- en sportvissers, waarin bijna geen enkel subthema onbelicht blijft. Zo wordt afgerekend met het stereotype beeld van vissen als mannenhobby. Vrouwen blijken minstens net zo fanatiek, zo blijkt uit een interview met een succesvolle vrouwelijke sportvisser. Ook blijkt vissen door heel Nederland en onder alle leeftijden en bevolkingsgroepen populair. Gelukkig behandelen de gebroeders de Kroon eveneens de altijd terugkerende vraag over het welzijn van de vis aan de hand van een interview met een wetenschapper – en ja, vissen lijden wel degelijk pijn.