Dom

Dom (2011)

5,7 details

  • 97 Min
  • Drama
  • Tsjechië
  • Slowakije
97 Min Tsjechië

Steen voor steen bouwt Imrich in zijn tuin er een huis bij voor zijn dochter Eva, in de hoop dat ze dichtbij blijft wonen. Maar Eva, die de school gaat verlaten, heeft andere plannen voor haar toekomst: ze volgt lessen Engels en spaart haar geld op om naar de UK te kunnen vertrekken. Een conflict tussen de generaties en vooral tussen onverzoenbare dromen kan niet uitblijven.

Alt titel
The House
Regie
Zuzana Liová
Cast
Judit Bárdos, Miroslav Krobot, Marian Mitas, Tatjana Medvecká, Lucia Jasková, Pavel Batek, Marek Geisberg, Ester Geislerová, Magdalena Zimová, Matej Hádek, Katerina Winterová.
Release
29.09.2011
Release NL
02.08.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Zuzana Liová | Cast: Judit Bárdos (Eva), Miroslav Krobot (Imrich), Marian Mitas (Jakub), Tatjana Medvecká (Viera), Lucia Jasková (Jana) e.a.| Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2011

Pas ongeveer op een derde van de film House (de Engelse vertaling van de Tsjechische titel Dom) zien we hoofdpersoon Eva voor het eerst in een klaslokaal. Pas dan realiseren we ons dat het meisje dat we in het voorafgaande halfuur bezig zagen met allerlei volwassen activiteiten geen jonge twintiger is maar een middelbare scholiere in haar tienerjaren. Het scheelt slechts een paar jaar, maar het geeft de situatie waarin ze verkeert ineens een stukje extra betekenis. Dit gegeven wordt door de film niet gepresenteerd als een plottwist, maar eerder als een stukje informatie waardoor je de hoofdpersoon weer net iets beter leert kennen. Het is tekenend voor het verloop van de film: regisseuse en schrijfster Zuzana Liová neemt haar tijd, maar door steeds op de juiste momenten nieuwe informatie prijs te geven, wordt de aandacht van de kijker goed vastgehouden

Spijbelen blijkt de verklaring voor Eva’s afwezigheid. In de tijd die haar dat oplevert, heeft ze diverse baantjes, met als uiteindelijke doel genoeg geld te sparen om na haar middelbareschooltijd als au pair naar Londen te gaan. Dat ze hiermee de mogelijkheid laat liggen om te gaan studeren, stuit vooral haar vader Imrich erg tegen de borst. Immers, in zijn woorden: “Daar is ze toch maar een van de vele Oost-Europeanen”. De relatie tussen vader en dochter staat centraal en komt tot uiting in het huis dat Imrich voor Eva bouwt, op slechts een paar meter afstand van het ouderlijk huis. Een interessant detail is dat enkele meters ernaast een ander huis staat, dat ooit bedoeld was voor Eva’s oudere zus Jana maar nooit is voltooid. Imrich gebruikt het vooral voor bouwmateriaal, al deinst hij er ook niet voor terug om Eva’s spaargeld daaraan uit te geven.