Shadow Dancer

Shadow Dancer (2012)

Collette McVeigh - Mother, Daughter, Sister, Spy.

6,5 details

  • 101 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigd Koninkrijk
  • Ierland
101 Min Verenigd Koninkrijk

Een jonge Noord-Ierse moeder wordt gedwongen te kiezen tussen haar IRA-steunende familie en de Britse geheime dienst die haar probeert te rekruteren. Wanneer ze in Londen wordt gearresteerd, geven de autoriteiten haar een ultimatum: als ze niet meewerkt, wordt haar jonge zoon van haar afgenomen.

Regie
James Marsh
Cast
Brid Brennan, Aidan Gillen, Clive Owen, David Wilmot, Mark Huberman, Gillian Anderson, Stuart Graham, Domhnall Gleeson, Andrea Riseborough, Martin McCann, Una Carroll, Tom Bennett, Bradley Burke, David Kendellen, Andrew Holohan, Barry Barnes, Daniel Tatarsky, Morgan Watkins, Maria Laird, Ben Smyth, Jamie Scott, Nia Gwynne, Jason Stalkey, Nicholas Asbury, Cathal Maguire.
Budget
$ 6.300.000
Opbrengst
$ 419.953
Release
22.08.2012
Release NL
20.09.2012
Release DVD
30.04.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: James Marsh | Cast: Andrea Riseborough (Colette McVeigh), Clive Owen (Mac), Gillian Anderson (Kate Fletcher), Aidan Gillen (Gerry), Domhnall Gleeson (Connor), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2012

De geschiedenis van Noord-Ierland bestaat uit een pijnlijke reeks conflicten, waarvan een flink aantal bloedig eindigden. Dit is terug te voeren tot de Ulster Volksplanting in 1609, waarbij katholieke Ieren in het noorden plaats moesten maken voor protestante Engelsen en Schotten. In de twintigste eeuw is vanaf midden jaren zestig tot aan 1998 een periode te onderscheiden (ook wel ‘The Troubles’ genoemd) die zich kenmerkt door steeds terugkerend, escalerend geweld en falende vredesonderhandelingen tussen de Britse autoriteiten en de (politieke tak van de) IRA. Het geweld blijft niet beperkt tot Noord-Ierland maar breidt zich ook uit naar Engeland.

Colette McVeigh is een Ierse die als klein meisje in de jaren zeventig haar broertje ziet omkomen in een schietpartij tussen de IRA en de Britse politie. In 1990 heeft ze inmiddels zelf een zoontje en is haar hele familie betrokken bij anti-Brits geweld. Ze reist naar Londen om in een metro een bom achter te laten, maar dat gaat mis en ze wordt gearresteerd door Mac van de Britse geheime dienst. Ze krijgt de keus: of vijfentwintig jaar de gevangenis in en haar zoontje in een Brits weeshuis, of ze werkt undercover samen met Mac om het hoofd van haar afdeling in Belfast op te pakken.

videotrailers & clips