Shadow Dancer (2012)

Collette McVeigh - Mother, Daughter, Sister, Spy.

6,5 details

  • 101 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigd Koninkrijk
  • Ierland
101 Min Verenigd Koninkrijk

Een jonge Noord-Ierse moeder wordt gedwongen te kiezen tussen haar IRA-steunende familie en de Britse geheime dienst die haar probeert te rekruteren. Wanneer ze in Londen wordt gearresteerd, geven de autoriteiten haar een ultimatum: als ze niet meewerkt, wordt haar jonge zoon van haar afgenomen.

Regie
James Marsh
Cast
Clive Owen, Domhnall Gleeson, Andrea Riseborough, Gillian Anderson, Aidan Gillen, Brid Brennan, Tom Bennett, Stuart Graham, David Wilmot, Mark Huberman, Martin McCann, Barry Barnes, Morgan Watkins, Una Carroll, Andrew Holohan, David Kendellen, Bradley Burke, Nicholas Asbury, Nia Gwynne, Cathal Maguire, Daniel Tatarsky, Jamie Scott, Ben Smyth, Maria Laird, Jason Stalkey.
Budget
$ 6.300.000
Opbrengst
$ 419.953
Release
22.08.2012
Release NL
20.09.2012
Release DVD
30.04.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: James Marsh | Cast: Andrea Riseborough (Colette McVeigh), Clive Owen (Mac), Gillian Anderson (Kate Fletcher), Aidan Gillen (Gerry), Domhnall Gleeson (Connor), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2012

De geschiedenis van Noord-Ierland bestaat uit een pijnlijke reeks conflicten, waarvan een flink aantal bloedig eindigden. Dit is terug te voeren tot de Ulster Volksplanting in 1609, waarbij katholieke Ieren in het noorden plaats moesten maken voor protestante Engelsen en Schotten. In de twintigste eeuw is vanaf midden jaren zestig tot aan 1998 een periode te onderscheiden (ook wel ‘The Troubles’ genoemd) die zich kenmerkt door steeds terugkerend, escalerend geweld en falende vredesonderhandelingen tussen de Britse autoriteiten en de (politieke tak van de) IRA. Het geweld blijft niet beperkt tot Noord-Ierland maar breidt zich ook uit naar Engeland.

Colette McVeigh is een Ierse die als klein meisje in de jaren zeventig haar broertje ziet omkomen in een schietpartij tussen de IRA en de Britse politie. In 1990 heeft ze inmiddels zelf een zoontje en is haar hele familie betrokken bij anti-Brits geweld. Ze reist naar Londen om in een metro een bom achter te laten, maar dat gaat mis en ze wordt gearresteerd door Mac van de Britse geheime dienst. Ze krijgt de keus: of vijfentwintig jaar de gevangenis in en haar zoontje in een Brits weeshuis, of ze werkt undercover samen met Mac om het hoofd van haar afdeling in Belfast op te pakken.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Tarkus

"...Had van deze film met deze cast meer verwacht. Valt nogal saai uit, en echt boeiend is het allemaa......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Shadow Dancer

acties