Dans la maison (2012)

There's always a way in.

Wat is echt? Regisseur Ozon weet continu zijn kijker op geraffineerde wijze op het verkeerde been te zetten.
play

7,2 details

  • 105 Min
  • Thriller
  • Komedie
  • Drama
  • Mystery
  • Frankrijk
105 Min Frankrijk

Germain is leraar Frans op een middelbare school. Hij raakt ontmoedigd door het ingeleverde huiswerk van zijn leerlingen tot hij het korte verhaal ‘In het huis’ leest. In het opstel dringt een zestienjarige jongen binnen in de woning en familie van een klasgenoot. De schrijver van het verhaal is Claude, een onopvallende jongen op de achterste rij van de klas. Hij blijkt een scherp gevoel voor observatie te hebben vermengd met voyeuristische neigingen. Germain leest het opstel vol enthousiasme voor aan zijn vrouw en besluit Claude aan te moedigen verder te schrijven aan het verhaal. De enige manier voor Claude om dat te doen is door binnen te dringen in het huis van zijn klasgenoot. Waarom is Claude zo geobsedeerd door het huis? Wat heeft hij daar te zoeken? En wat gebeurt er met zijn fascinatie voor de sensuele moeder van zijn klasgenoot? Germain raakt steeds meer gebiologeerd door het verhaal, maar de inbreuk op de privacy leidt tot een serie van oncontroleerbare gebeurtenissen. Germain en zijn vrouw raken verzeild in een subtiel spel, waarin realiteit en fictie met elkaar aan de haal lijken te gaan.

Alt titel
In the House
Regie
François Ozon
Cast
Kristin Scott Thomas, Fabrice Luchini, Emmanuelle Seigner, Denis Menochet, Yolande Moreau, Jean-François Balmer, Ernst Umhauer, Catherine Davenier, Bastien Ughetto, Diana Stewart, Vincent Schmitt, Stéphanie Campion, Jana Bittnerova, Ronny Pong, Jacques Bosc.
Opbrengst
$ 11.879.046
Release
08.10.2012
Release NL
11.10.2012
Release DVD
19.02.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: François Ozon | Cast: Fabrice Luchini (Germain), Ernst Umhauer (Claude Garcia), Kristin Scott Thomas (Jeanne Germain), Emanuelle Seigner (Esther Artole), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2012

In 2003 maakte François Ozon de thriller Swimming Pool, over een Britse schrijfster die het Franse buitenhuis van haar uitgever leent om inspiratie voor haar nieuwe verhaal op te doen. De locatie blijkt een uitstekende voedingsbodem voor haar boek, al helemaal wanneer een jonge vrouw (de dochter van de uitgever) ook plotseling het huis intrekt. Het leven van de nieuwe huisgenoot biedt prachtig materiaal voor een verhaal. Steeds onduidelijker wordt vervolgens de scheidslijn tussen fictie en realiteit. Een fascinerend schouwspel.

Hoewel Ozons nieuwste film gebaseerd is op een Spaans toneelstuk, vertoont hij opvallend veel gelijkenissen met de succesvolle psychologische thriller van negen jaar geleden. Ook hier zijn de twee hoofdpersonen een schrijver die zich graag door zijn omgeving laat inspireren en een buitenstaander die helpt om intrige aan het verhaal toe te voegen. De schrijver is in dit geval een jongen van zestien en de buitenstaander zijn leraar. En net als in Swimming Pool beginnen fantasie en werkelijkheid meer door elkaar te lopen naarmate de twee langer met elkaar omgaan. In het intrigerende Dans la Maison gaat het minder om de onderhuidse spanning, maar is het met name de creatieve kunstenaarsgeest die centraal staat.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Tarkus

"...Redelijke film. Een wat bizar verhaal dat me toch heeft kunnen boeien. De cast is goed en dankzij......"

Banned

"...Zeer knappe film! Goed verhaal, goed geacteerd, verzorgd gebracht en een mooie soundtrack. Heb er we......"

Dans la maison

acties