Hellboy

Hellboy (2019)

He's got demons.

Reviews (3)

Maac

Avatar

Zie de beschrijving van Terminator: Dark Fate van Artificialis.
Op basis van dezelfde opsomming geef ik de film een één, waar hij een negen geeft. Ik vind het gebrek aan originaliteit namelijk wél bezwaarlijk. Niet omdat ik vind dat originaliteit essentieel is voor een goede film (dat is wat mij betreft niet zo), maar omdat de executie vele malen slechter is dan de voorgangers. En dat niet alleen, de grote lijnen van de eerste twee films is niet het enige dat gekopieerd is. De film bestaat uit een aaneenschakeling van geleende scènes; de Terminator die aan de deur komt kloppen (zelfs het enge lachje is nagebootst), de achtervolging die bestaat uit een kleiner en een log vehikel, de geweldige shotgun-scène uit T2 en zelfs de quote "I'll be back" krijgen we te horen. Dit alles gebeurt in het eerste half uur. Het ergste is nog dat onze helden van toen zijn vervangen en dit lijkt een politieke overweging te zijn geweest:
- Arnold Schwarzenegger, in de rol van de machine uit T2, is nu een vrouw (en laten we eerlijk zijn, als er iemand zich ooit moet aanmelden voor een transgenderrol is zij het).
- Edward Furlong is ook vervangen door een vrouw, maar niet zomaar een vrouw, een Mexicaanse.
- Robert Patrick is niet vervangen door iemand met een andere etnische achtergrond of een ander geslacht, maar simpelweg door iemand die een beetje op hem lijkt. Dit type werkte in T2, dus...
- Sarah Connor is gelukkig niet vervangen; ik vond het persoonlijk een aardige keuze om haar te laten terugkeren voor een vervolg. Jammer dat haar zelfstandigheid en kracht zo overtuigend en natuurlijk waren in de eerste twee delen en deze karaktereigenschappen in Dark Fate bijna letterlijk door je strot worden geduwd.

Dat de special effects minder overtuigend zijn dan 30(!) jaar geleden is wat mij betreft eveneens onvergeeflijk en de betrokkenheid van James Cameron maakt dit nog schandaliger.

Terminator: Dark Fate vertegenwoordigt alles wat er mis is met cinema in dit tijdperk: Een ongeïnspireerde en minderwaardige kopie van voorgaande, tijdloze meesterwerken, die door een marketingvehikel van nostalgie en politieke correctheid de harten steelt van een nieuwe generatie kwaliteitsblinde social media-idioten.

1/10

Popcultuurfreak

Avatar

Ik snap bijna niet waarom producers geld durfden te investeren in deze bouwval.
Hellboy was een franchise die ondanks middelmatige box-office nummers echte cult classics zijn. De manier hoe mythologie werd verworven in spannende/apocalyptische avonturen waren dramatisch en meeslepend. Ik zal niet claimen dat ik niet wat door de roze bril kijk, maar dit is de meest respectloze film van een franchise die ik in een lange tijd heb gezien.
De dialoog is oppervlakkig, de effecten zijn in vele scenes absoluut belabberd, het verhaal is chaotisch. Er is bijna geen karakterdiepte te vinden in deze film. Wat er vooral veel gebeurd is dat karakters onnodig veel schelden, er heel veel rocknummers worden afgespeeld om de film enigszins interessant te laten overkomen en zelfs bijna iedereen van de cast lijkt deze film amper serieus te nemen.
De creativiteit en lovecraft achtige designs van Guillermo del Toro zijn er bijna niet in terug te vinden. Meeste designs en monsters zijn regelrecht lelijk en niet prettig om naar te kijken. Niet omdat zo eng zijn, maar omdat ze mijn ogen pijn doen.
Hellboy is een excuus van een reboot die geen fan zou willen. Bijna alles dat er mis kan gaan, gaat ook mis. Een respectloos commercieel probeersel die met een kleine nagedachte van Hellboy is gemaakt. Als deze 'creatievelingen' achter dit gedrocht denken dat dit naar 'meer' zou smaken vergeleken met de andere films, dan mogen ze toch echt even een goede wake up call krijgen.

Mr.Movies

Avatar

Hellboy is een reboot van Guillermo del Toro zijn Hellboy tweedelige filmserie van 2004 en 2008. Deze reboot is geregisseerd door Neil Marshall, de regisseur van Dog Soldiers, Doomsday en The Descent.

In de film moet Hellboy (David Harbour) de wereld beschermen tegen boven natuurlijke fantasierijke wezens die het op de mensheid voorzien hebben. Professor Broom (Ian McShane), de man die Hellboy gevonden en opgevoed heeft, leert dat duistere wezens plannen Nimue the Blood Queen (Milla Jovovich) terug tot leven te brengen. Hellboy moet samen met een andere, die ook hun speciale krachten hebben de duistere wezens zien te stoppen voordat ze Nimue terug weten brengen. Nimue zal anders de mensheid uitroeien en de aarde overnemen met haar duistere leger.

Met deze reboot hebben ze helaas een rommelige nieuwe Hellboy film gemaakt. Dit komt omdat teveel verschillende mensen wat te zeggen hadden over de nieuwe Hellboy film en zo zelf wat extra´s hebben toegevoegd aan het verhaal, maar dit lijkt gedaan te zijn zonder enig overleg met de rest van de mensen die aan de film hebben gewerkt of er wat over te zeggen hadden. Zo zijn sommige scenes erg duister terwijl andere scenes dan weer komisch gevuld zijn in een poging de film wat lichter te maken.

Er gebeuren ook teveel verschillende dingen in een rap tempo, waardoor de film vaak lastig te volgen is. Dit maakt de film verder ook alleen maar langdradiger. Door het tempo van de film worden de vele personages ook te snel geïntroduceerd en aan je voorgelegd wat hun onderlinge relaties met elkaar zijn. Zo komen deze relaties ongeloofwaardig over en komt het niet echt over alsof de personages echt om elkaar geven. Als er bijvoorbeeld iemand gewond raakt of sterft, lijkt dit Hellboy of andere personages niet echt te raken.
De film is ook voor 16 jaar en ouder gemaakt. Zo heeft de film extra bloederig actie scenes en scenes waarin veel gescholden wordt, maar dit maakt de film helaas ook niet echt beter of vermakelijker.

De effecten zien er ook simpel of slecht uit. Je kunt vaak wel terug zien waar ze CGI of een green screen hebben gebruikt. Zo komt de film ook niet echt geloofwaardig over en voelt het aan alsof je naar een film uit het begin van de jaren negentig zit te kijken, die geregisseerd is door een beginnende regisseur.

Het acteerwerk komt verder bij de meeste ook wat stijfjes over en het lijkt vaak alsof ze gewoon hun teksten oplezen zonder er verder enige emoties of gevoel aan toe te voegen om het wat bijzonderder te maken of het wat meer leven te geven. David Harbour en Milla Jovovich lijken wel een beetje te proberen om wat extra´s toe te voegen aan hun rollen, maar helaas zonder succes of dat het echt terug valt te zien.

Bij de oude Hellboy films van Guillermo del Toro hebben ze beter aan de verhalen en effecten gewerkt. Guillermo del Toro maakte ook gebruik van zowel CGI als van echte kostuums en maskers in zijn Hellboy films, waardoor de wezens in zijn films wat geloofwaardiger overkwamen. Als Hellboy fan of als je een Hellboy film wilt zien, kun je het ook gewoon beter bij de oude films houden. Het is wel jammer dat er nooit een derde Hellboy film is gekomen in deze serie. Vele van de oude cast waren wel bereidt om terug te komen voor een derde film, maar konden het helaas nooit eens worden voor een echt plan voor een derde film.