Searching for Sugar Man
Intrigerend en enthousiasmerende muziekdocumentaire over de mythische Amerikaanse zanger Rodriguez. Hij maakte slechts twee albums maar is een ster in Zuid-Afrika.
play

7,9 details

  • 86 Min
  • Documentaire
  • Biografie
  • Muziek
  • Zweden
  • Verenigd Koninkrijk

Een verhaal over hoop, inspiratie en de klinkende kracht van muziek. Rodriguez was het grootste jaren zeventig rockicoon in de Verenigde Staten... die dat nooit was. Zijn albums werden gelauwerd, maar de verkoop bleef er ver bij achter. Hij verdween in de obscuriteit, omgeven door geruchten over een gruwelijke dood. Een illegale kopie van één van zijn platen kwam echter in Zuid-Afrika terecht en daar werd zijn muziek een fenomenaal succes. In het land dat indertijd geplaagd werd door de apartheid, werd zijn muziek door de onderdrukte bevolking massaal omarmd. Als dan zijn tweede plaat eindelijk op cd uitkomt, vatten twee fans dat op als een teken en storten zich op het mysterie rond Rodriguez... het resulteert in een wilde reis.

Regie
Malik Bendjelloul
Cast
Steve Rowland, Dennis Coffey, Mike Theodore, Dan Dimaggio, Jerome Ferretti, Willem Möller, Ilse Assmann, Steve M. Harris, Robbie Mann, Clarence Avant, Eva Rodriguez, Rodriguez, Stephen 'Sugar' Segerman, Craig Bartholomew Strydom, Regan Rodriguez.
Release
30.06.2012
Release NL
20.12.2012
Release DVD
08.01.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Malik Bendjelloul | Speelduur: 86 minuten | Jaar: 2012

De Amerikaanse zanger Sixto Rodriguez, die enkel zijn achternaam als artiestennaam voerde, bracht begin jaren zeventig slechts twee albums uit. Door zijn indringende stem en zijn politieke en maatschappelijk rake teksten doemden er al snel vergelijkingen op met Bob Dylan. Rodriguez werd ontdekt in een bar in de Noord-Amerikaanse industriestad Detroit en leek een gouden carrière in het verschiet te hebben. Twee producenten werden gegrepen door de rake teksten van Rodriguez en dachten een artiest groter dan Dylan te hebben ontdekt. Ondanks uitstekende recensies verkochten zijn platen voor geen meter. Rodriguez raakte in zijn vaderland al snel in de vergetelheid.

Er is een grote kans dat je nog nooit hebt gehoord van de karakteristieke singer-songwriter die vaak een donkere zonnebril droeg en de zoon was van Mexicaanse immigranten. Er gingen de wildste verhalen over Rodriguez rond. Zo zou hij zichzelf op het podium in de hens hebben gestoken en velen dachten dan ook dat Rodriguez niet meer onder de levenden was. Het verhaal is compleet anders in Zuid-Afrika. Daar heeft één op de drie huishoudens een plaat van de zanger in de kast staan. In de jaren zeventig en tachtig speelden zijn platen zelfs een rol in de strijd tegen de apartheid. Het eerste nummer op één van zijn platen werd door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten doorgekrast, omdat niemand de tekst mocht horen.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Searching for Sugar Man Nieuwsberichten