Road North

Road North (2012)

6,3 details

  • 110 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Finland
110 Min Finland

Timo Porola is een succesvolle, maar vreugdeloze werkverslaafde concertpianist van in de veertig. Hij leeft een verloren bestaan in een bijna leeg appartement. Zijn vrouw heeft hem verlaten en hun kind meegenomen. Totdat Leo, zijn lang geleden uit het oog geraakte vader, plotseling weer opduikt. Deze keert onaangekondigd terug uit het Verre Oosten, om opnieuw kennis te maken met zijn zoon. Hij is een kleine crimineel, die nauwelijks in staat is om zich voor langer dan enkele maanden te verbinden aan iets. Zelfs aan zijn identiteit; hij heeft meerdere vervalste identiteitsbewijzen. Leo smeekt Timo om hem naar het noorden van Finland te brengen, om redenen die hij niet wil vertellen. Tegen beter weten in, en nog steeds woedend over de manier waarop zijn vader Timo's moeder verliet, schikt Timo zich en belandt hij met zijn vader in een wilde rit richting het noorden.

Alt titel
Tie pohjoiseen
Regie
Mika Kaurismäki
Cast
Irina Björklund, Elina Knihtilä, Samuli Edelmann, Aake Kalliala, Peter Franzén, Amira Khalifa, Vesa-Matti Loiri, Mari Perankoski, Eila Roine, Ada Kukkonen, Rea Mauranen, Laura Airola, Sampo Haapaniemi, Emil Holmström, Jarno T. Karjalainen.
Release
24.08.2012
Release NL
20.06.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Mika Kaurism¦ki | Cast: Vesa-Matti Loiri (Leo), Samuli Edelmann (Timo), Peter Franz←n (Pertti Paakku), Mari Perankoski (Minna Paakku), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2012

De regisserende broertjes Aki en Mika Kaurismäki behoren tot de grondleggers van de moderne Finse cinema. Anders dan bekende vakbroeders als de Dardennes en de Coens is er bij de Kaurismäki's nooit sprake geweest van dubbelregie. Dit betekent overigens niet dat de twee Finnen nooit samenwerkten. De jongste van het stel, Aki begon als assistent, scenarist en acteur in de films van zijn oudere broer, alvorens zijn regiedebuut te maken met een moderne verfilming van een pil van Dostojevski. Mika Kaurismäki debuteerde in 1981 met het komische drama The Liar, waarmee hij in thuisland Finland veel succes oogstte. De oudste van de twee Kaurismäki-broers woont sinds de jaren negentig in Rio de Janeiro en richtte zich op een internationaal publiek met tussendoor zo af en toe een Fins project.

In deze laatste categorie valt de tragikomische roadmovie Road North, waarin vader en zoon na tientallen decennia herenigd worden en tegen wil en dank met elkaar op avontuur gaan. Timo is een geslaagd concertpianist die voor de buitenwereld de zaakjes goed op orde heeft. Bomvolle concertzalen, voldoende geld en een gelukkig gezinnetje. Door al dit geluk prikt Timo's onbehouwen vader Leo met gemak heen, want het privéleven van de pianist is een puinhoop. Als Leo op een avond op de stoep van zijn zoon staat, nadat ze elkaar drieënhalf decennium niet hebben gezien, weet de concertpianist niet zo goed wat hij met de gezinshereniging aan moet. Ze besluiten samen op pad te gaan, naar het hoge noorden waar Timo's vrouw en kind naartoe zijn verhuisd en waar Leo de mysteries van zijn jarenlange afwezigheid aan zijn zoon hoopt te kunnen openbaren.