Blue Jasmine (2013)

De zesenveertigste Allen is een lichtdramatische, lichtkomische middenmotor over een getroebleerde vrouw die haar verwoeste leven weer op de rit probeert te krijgen.
play

7,4 details

  • 98 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Verenigde Staten
98 Min Verenigde Staten

Een huisvrouw geniet van het goede leven in New York totdat een acute crisis haar dwingt om zich een meer bescheiden levensstijl aan te meten in San Francisco. Haar zus is hier ook woonachtig. In haar nieuwe woonplaats maakt ze ook kennis met een man.

Regie
Woody Allen
Cast
Cate Blanchett, Alec Baldwin, Sally Hawkins, Charlie Tahan, Tammy Blanchard, Andrew Dice Clay, Richard Conti, Joy Carlin, Ted Neustadt, Glen Caspillo, Andrew Long, Max Rutherford, Annie McNamara, Daniel Jenks, Kathy Tong.
Budget
$ 18.000.000
Opbrengst
$ 97.505.481
Release
26.07.2013
Release NL
22.08.2013
Release DVD
14.01.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Woody Allen | Cast: Cate Blanchett (Jasmine), Alec Baldwin (Hal), Sally Hawkins (Ginger), Bobby Cannavale (Chili), Peter Sarsgaard (Dwight), e.a. | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2013

Er zijn van die prettige zekerheden in het leven en één ervan is dat elke Woody Allen-film begint met het witte lettertype Windsor op een zwarte achtergrond, vergezeld van een jazzy deuntje. Woody Allen draait al bijna vijftig jaar mee als één van de meest karakteristieke filmmakers en hij peinst er niet over om achter de geraniums te gaan zitten. Zelf heeft hij aangegeven dat hij de drive om te blijven werken nodig heeft om te kunnen bestaan. Decennialang was het werk van Allen verweven met The Big Apple. Op New York is hij nooit uitgekeken geweest, maar onder meer ingegeven door financiële motieven besloot de regisseur zijn vleugels uit te slaan door te gaan filmen in Europese steden als Londen, Barcelona, Rome en Parijs. De wereldsteden verwelkomden Allen maar al te graag en vonden het dan ook geen probleem om te investeren in zijn films. Een betere pr kun je je als stad niet wensen, zelfs met het typische Woody Allen-sfeertje. Na zijn avontuur met To Rome with Love keert Allen terug naar Amerikaans grondgebied. Wel zoekt hij dit keer de westkust op. San Francisco welteverstaan.

Zelfs als hij er zelf niet in meespeelt, kun je in elke film uit de Woody Allen-encyclopedie wel een personage vinden dat de neuroot uithangt. In de openingsscène wordt al duidelijk dat het hier de titelfiguur Jasmine betreft die de oren van het hoofd van een bejaarde medepassagier kletst. Ja, Jasmine praat graag en vooral veel over zichzelf. Het is een getroebleerde en ernstig getraumatiseerde vrouw die na een miserabel huwelijk met een overspelige zakenman geen nagel meer heeft om haar kont te krabben. Toch vliegt Jasmine businessklas (want economy is ondenkbaar) naar haar volkse zus Ginger in San Francisco. Het zijn eerder de omstandigheden en de enorme financiële en emotionele crisis waarin ze verkeert dan een intense zusterliefde die Jasmine naar Californië doen afreizen. Toch heeft Ginger een goede invloed op haar oudere zus, want ze zet haar aan om haar eigen levensdoel en lot na te streven. Jasmine ziet het wel zitten om een online opleiding binnenhuisarchitectuur te doen. Maar dan moet ze wel met een computer kunnen omgaan, dus volgt ze eerst daar een cursus voor. Prima te combineren met een baantje als tandartsassistente.

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

Blue Jasmine Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

johnwayne

"...Geweldige rol van Cate Blanchett, zij verdient op z'n minst een Oscarnominatie. Goede film trouwens......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Blue Jasmine

acties