The Grandmaster (2013)

In Martial Arts there is no right or wrong, only the last man standing.

Reviews (2)

Straka

Avatar

Het verhaal van martial arts legende Ip Man volgens de visie van Wong Kar Wai. Deze visie houdt in dat we niet een standaard knokfilm voorgeschoteld krijgen, maar dat de actie en het verhaal worden gebracht met veel gevoel voor sfeer en de typische elementen die men van Wong gewend is. De cinematografie is zoals gebruikelijk voor een Wong film wonderschoon. Met vaste acteur Tony Leung en verdere rollen voor Zhang Ziyi en Chen Chang is ook het acteerwerk goed verzekerd.
De actiescènes in de film worden net iets anders gebracht dan men van een gemiddelde martial arts film gewend kan zijn. Er is duidelijk goed onderzoekswerk verricht naar de verschillende kung fu stijlen. De bekende choreograaf Yuen Woo-Ping legt de nadruk op handen- en voetenwerk en gaat zich niet, ondanks een aantal momenten, te buiten aan zwaartekracht tartende acrobatiek. Het camerawerk tijdens de actie focust ook op het handen- en voetenwerk en wisselt slow-motions met versnellingen af. Hoogtepunt is een gevecht tussen Ip Man en vrouwelijke grootmeester Gong Er waar tijdens het gevecht een emotionele connectie wordt bewerkstelligd.
Een combinatie van zeer sterk uitgevoerde actie en een sfeervol verteld verhaal, maar een aantal (kleine) minpunten zijn helaas wel aanwezig. Het biografische verhaal wordt in de tweede helft van de film wat minder gebalanceerd gebracht. Er is minder actie in dit deel en een zijplot wordt niet geheel bevredigend uitgewerkt (maar zorgt wel voor wat gewenste actie). De conclusie is dat Wong weer een ijzersterke film heeft afgeleverd, ondanks een aantal kleine schoonheidsfoutjes. Het maakt wel nieuwsgierig naar een eventuele directors-cut waarbij ook de schoonheidsfoutjes in het verhaal nog iets gladgestreken worden, maar misschien is dit slechts "wishful thinking".

michaelbay

Avatar

Laat je niks wijs maken!!!

deze film heeft echt HE-LE-MAAL niks met ip-man te maken.
het is echt saaie bagger van begin tot eind. de paar spaarzame gevechtjes zijn zeer slecht in beeld gebracht en totaal niet te volgen omdat de camera echt VEEL te dicht bij staat.

voor de rest is het alleen maar rommel met chinese wijsheden die nergens over gaan.

ik zweer het als je geld en je tijd je lief is sla em over en koop gewoon de dvd van de echte ip-man film.