The Grandmaster (2013)

In Martial Arts there is no right or wrong, only the last man standing.

Oogstrelende nieuwe film van Wong Kar Wai is het lange wachten net niet helemaal waard.
play

6,5 details

  • 130 Min
  • Actie
  • Drama
  • Hongkong
  • China
  • Verenigde Staten
130 Min Hongkong

Vechtsporten werden steeds populairder in de jaren 30, en daarom willen steeds meer mensen deze aanleren via professionele vechters in Zuid-China. Sommige ervaren meesters hebben de gewoonte om het vertrek waar het gevecht plaatsvindt af te sluiten. Niemand mag dan vertrekken tijdens het gevecht. Ip Man is een jonge rijke man die uitermate getalenteerd is in de vechtsport. Hij kiest er echter voor om op de achtergrond te blijven. Dit houdt hem echter niet uit de problemen. Op een dag zit hij gevangen in zo’n gevecht en moet al z’n krachten aanwenden om eruit te raken. De meesters zijn stomverbaasd over z’n kwaliteiten. Onder hen ook Meester Kung en z’n dochter Kung Yi. Deze laatste voelt zich erg aangetrokken tot de nieuwkomer. Ondertussen wordt een belangrijke krijgsheer vermoord door z’n eigen bewaker Yi Xian Tian. Alle meesters in Foshan zweren plechtig Tian te elimineren, koste wat het kost…

Alt titel
Yi dai zong shi
Regie
Kar Wai Wong
Cast
Tony Leung Chiu Wai, Ziyi Zhang, Chen Chang, Cung Le, Woo-ping Yuen, Meng Lo, Cheung-Yan Yuen, Julian Cheung, Jin Zhang, Siu-Lung Leung, Benshan Zhao, Hye-kyo Song, Elvis Tsui, Jeana Ho, Kuan-Chun Chi.
Budget
$ 3.860.000
Opbrengst
$ 64.076.736
Release
08.01.2013
Release NL
09.05.2013
Release DVD
17.09.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Wong Kar Wai | Cast: Tony Leung Chia Wai (Ip Man), Ziyi Zhang (Gong Er), Qingxiang Wang (Gong Baosen), Chen Chang (The Razor), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2013

De totstandkoming van The Grandmaster is een tijdrovende en ambitieuze onderneming geweest. De Chinese regisseur Wong Kar Wai begon tien jaar geleden al met de productie van The Grandmaster, een film die initieel over het leven van Bruce Lee zou gaan. Gaandeweg raakte Kar Wai echter meer gefascineerd door Ip Man, de leermeester van Bruce Lee. Kar Wai gooide het roer dan ook volledig om en maakte een film over het leven van Ip Man, hoewel de film zich niet enkel beperkt tot zijn persoon.

De film vangt aan in de stad Foshan, waar de veertigjarige Ip Man woont. Hij heeft een mooie vrouw en wordt alom gerespecteerd voor zijn expertise in de vechtkunst. In het bordeel waar de zuidelijke meesters in de vechtsport elkaar ontmoeten daagt de grootmeester uit het noorden, Gong, de beste zuidelijke vechter uit voor een duel. Ip Man wordt gekozen om de eer van het zuiden te verdedigen. Hij verslaat Gong na een zwaar gevecht. De dochter van Gong, Gong Er, reageert hier op door Ip Man op haar beurt uit te dagen. Zij wil de reputatie van haar clan herstellen. Vanaf hier wordt haar verhaal vrijwel net zo belangrijk als dat van de leermeester van Bruce Lee en verplaatst de film zich naar haar geboorteplaats in het door Japan bezette China van de jaren dertig.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

The Grandmaster Nieuwsberichten

Laatste reacties

benjamin

"...[quote=movieDriver]GA HIER NIET HEEN ALS JE KNOKFILM WIL ZIEN DAS HET DUS TOTAAAAL NIET[/quote] E......"

movieDriver

"...Ik ging met hele hoge verwachtingen hier heen maar ben zwaar !!!!! terleurgesteld met enkele......"

benjamin

"...En daarmee is ook duidelijk wat niet de doelgroep is. Maar zo veel te beter wat mij betreft...."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Grandmaster

acties