Recensie

The Grandmaster (2013)

Oogstrelende nieuwe film van Wong Kar Wai is het lange wachten net niet helemaal waard.

door Steffan Hofland om 19:38 in RECENSIES
The Grandmaster poster
Regie: Wong Kar Wai | Cast: Tony Leung Chia Wai (Ip Man), Ziyi Zhang (Gong Er), Qingxiang Wang (Gong Baosen), Chen Chang (The Razor), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2013

De totstandkoming van The Grandmaster is een tijdrovende en ambitieuze onderneming geweest. De Chinese regisseur Wong Kar Wai begon tien jaar geleden al met de productie van The Grandmaster, een film die initieel over het leven van Bruce Lee zou gaan. Gaandeweg raakte Kar Wai echter meer gefascineerd door Ip Man, de leermeester van Bruce Lee. Kar Wai gooide het roer dan ook volledig om en maakte een film over het leven van Ip Man, hoewel de film zich niet enkel beperkt tot zijn persoon.

De film vangt aan in de stad Foshan, waar de veertigjarige Ip Man woont. Hij heeft een mooie vrouw en wordt alom gerespecteerd voor zijn expertise in de vechtkunst. In het bordeel waar de zuidelijke meesters in de vechtsport elkaar ontmoeten daagt de grootmeester uit het noorden, Gong, de beste zuidelijke vechter uit voor een duel. Ip Man wordt gekozen om de eer van het zuiden te verdedigen. Hij verslaat Gong na een zwaar gevecht. De dochter van Gong, Gong Er, reageert hier op door Ip Man op haar beurt uit te dagen. Zij wil de reputatie van haar clan herstellen. Vanaf hier wordt haar verhaal vrijwel net zo belangrijk als dat van de leermeester van Bruce Lee en verplaatst de film zich naar haar geboorteplaats in het door Japan bezette China van de jaren dertig.

Het sterkste punt van The Grandmaster is de visuele pracht. Zelden stak een film op visueel vlak zo perfect in elkaar. Kar Wai, die zelf al bekend staat als een meester op dit vlak, kreeg hulp van Yuen Woo Ping, de actiechoreograaf die ook verantwoordelijk was voor de actiescènes van The Matrix en Crouching Tiger, Hidden Dragon. En niet zonder resultaat; de vechtscènes zijn adembenemend. Over elke seconde is nagedacht en voor de liefhebber van vechtsportfilms zijn deze scènes op zichzelf al genoeg reden om de film te bewonderen.

Toch is ook het een en ander op The Grandmaster aan te merken. Zo is er een overdaad aan randpersonages. Veel van hen zitten in de film omdat Kar Wai de biografische invalshoek van de film intact wilde houden, maar ze leveren geen essentiële bijdrage aan het narratief. Hun aanwezigheid maakt de film nodeloos ingewikkeld en er is een goede kans dat je de draad snel kwijtraakt. In combinatie met de Chinese manier van vertellen, die soms danig van de westerse manier verschilt, maakt dat de film wat moeilijker verteerbaar.

Ook is het soms lastig om de gehele omvang van de film te bevatten omdat je als westerse kijker vaak de achtergrondkennis mist om te beseffen op welke manieren de Chinese cultuur en vechtsport met elkaar verweven zijn. De acties en reacties van de personages kunnen daarom wat gekunsteld overkomen. Je hebt als westerse kijker wat langer nodig om te acclimatiseren en de beeldtaal te omarmen. Liefhebbers van het genre moeten er zeker naartoe gaan, maar toch is The Grandmaster waarschijnlijk niet het meesterwerk waar de fans van het werk van Kar Wai op gehoopt hadden. De oogstrelende visuele stijl en de prachtige vechtscènes ten spijt.Door onvoorziene omstandigheden kon deze recensie helaas niet eerder gepubliceerd worden.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Blacklion

Avatar

Deze film komt bij lange na niet in de buurt van Ip Man. De vechtscernes vond ik alles behalve oogstrelend. Waar de vechtscernes van Ip Man nog goed overzichtelijk zijn en je kunt genieten van de actie, was het bij the Grandmaster totaal niet te zien en vooral special effects en touwwerk.

Voor mij is dit een grote flop.

centr1no

Avatar

Ja, visueel had de film wel wat.
Maar er zat niet 1 vechtscene in die me bij is gebleven.
Het verhaal is af en toe lastig te volgen en dat heeft niets te maken met het verschil in cultuur. Soms wordt er even doorgespoeld naar een aantal jaren later en wordt er amper iets uitgelegd door de voice-over zodat je het gevoel hebt dat je ineens in een andere film zit en je eerst weer moet acclimatiseren.
En ik irriteerde me aan de scenes waar de slow-motion knop schijnbaar bleef hangen.

jaime91

Avatar

Ze moeten gewoon nog 1 Ip Man met Donnie Yen maken!

Blacklion

Avatar

jaime91 "Ze moeten gewoon nog 1 Ip Man met Donnie Yen maken!"


Die komt ook, Ip Man 3 is in de maak. Dat wordt pas een film, ze gaan in op het leven van Bruce Lee!

michaelbay

Avatar

Ik heb het al zo vaak gezegd, deze film is echt pure geldverspilling.
wat een slechte film zeg, helaas had ik voor ik naar de bios ging ip man 1 en 2 nog gekeken dus dat
maakte deze film alleen maar waardelozer.

Straka

Avatar

De Ip Man films met Donnie Yen zijn 13 in een dozijn knokfilms. De benadering van The Grandmaster is interessanter en visueel veel aantrekkelijker.

jaime91

Avatar

Blacklion "Die komt ook, Ip Man 3 is in de maak. Dat wordt pas een film, ze gaan in op het leven van Bruce Lee!"

Ja las dat een tijdje terug maar is het ontzettend stil rondom die film. En op IMDB lees ik ook niets. Hoop dat die wel nog gaat komen.

jaime91

Avatar

Straka "Het zal Yip Man: Jung gik yat jin zijn. Ik geloof niet dat je daar enthousiast voor hoeft te worden."

Geen Donnie Yen??? Dacht dat er nog een derde film met Donnie als Ip Man kwam.

Straka

Avatar

Ip Man 2 was al een overbodige herhalingsoefening. Ik denk dat Yen verstandig genoeg is om nu projecten te kiezen waar meer eer te behalen is.

EDIT: Blijkbaar schat ik Yen na het sterke Wu Xia te hoog in: Yip Man 3D. Een overbodige herhalingsoefening in overbodig 3D.

KistinjeSmoel

Avatar

Hmmm Ik vond de Ip Man-films geweldig om te zien ... ik hou sowieso wel van een mooie vechtfilm... ben toch erg benieuwd naar deze!! :D

Decepticon

Avatar

Blacklion "Die komt ook, Ip Man 3 is in de maak. Dat wordt pas een film, ze gaan in op het leven van Bruce Lee!"
Eindelijk, dat verwachtte ik eigenlijk al bij deel 2.
Ik hoop dat het een mooiere film wordt dan deel 2 en Ip man Zero, want die vind ik toch een stuk minder dan het 1e deel.
Ik zal deze The Grandmaster ook zeker een kans geven op BR of VOD.

benjamin

Avatar

Decepticon "Ik zal deze The Grandmaster ook zeker een kans geven op BR of VOD."


Het zal wel moeten zo, want ik vermoed dat ook in Nederland dit geen grote release zal hebben. Terwijl Scary Movie 5 dat dan weer wel krijgt. O+

Straka

Avatar

benjamin "Het zal wel moeten zo, want ik vermoed dat ook in Nederland dit geen grote release zal hebben. Terwijl Scary Movie 5 dat dan weer wel krijgt. O+"

15 zalen, maar in Amsterdam alleen al 4. Zo zal buiten de grote steden het aanbod beperkt zijn, maar van een moeilijk te plaatsen Chinese film mag je helaas ook niet veel anders verwachten.

The Grandmaster

acties