Ex Machina (2014)

There is nothing more human than the will to survive.

Geslaagd regiedebuut van Alex Garland over kunstmatige intelligentie.
play

7,9 details

  • 108 Min
  • Drama
  • Mystery
  • Romantiek
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
108 Min Verenigd Koninkrijk

Caleb is een 24-jarige codeur bij ’s werelds grootste internetbedrijf en wint een wedstrijd om een week door te mogen brengen in een afgelegen huisje, dat eigendom is van Nathan, de teruggetrokken levende CEO van het bedrijf. Maar, als Caleb diep in de bergen bij het huisje aankomt, ontdekt hij dat hij moet participeren aan een vreemd en fascinerend experiment. Hij moet interactie hebben met de eerste echte kunstmatige intelligentie, die zich bevindt in het lichaam van een prachtig robotmeisje.

Regie
Alex Garland
Cast
Alicia Vikander, Oscar Isaac, Domhnall Gleeson, Corey Johnson, Sonoya Mizuno, Elina Alminas, Gana Bayarsaikhan, Symara A. Templeman, Claire Selby, Tiffany Pisani.
Budget
$ 16.400.000
Opbrengst
$ 36.381.129
Release
21.01.2015
Release NL
30.04.2015
Release DVD
22.09.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Alex Garland | Cast: Domhnall Gleeson (Caleb), Oscar Isaac (Nathan), Alicia Vikander (Ava), Sonoya Mizuno (Kyoko), Corey Johnson (Jay), e.a. | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2015

Computerwetenschappers werken hard aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Dat niet iedereen dat zo’n goed idee vindt, bleek recent nog, toen vermaard natuurkundige Stephen Hawking en SpaceX-baas Elon Musk daarvoor waarschuwden. Zij stelden dat de ontwikkeling van een zelfbewuste computer wel eens het einde van de mensheid kon inluiden. Desalniettemin komt de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie steeds dichterbij. Alex Garland, schrijver van het boek The Beach en recent het scenario van Dredd, neemt met regiedebuut Ex_Machina een standpunt in deze ingewikkelde discussie in.

Centraal in de film staat de jonge programmeur Caleb, die werkzaam is voor ’s werelds grootste zoekmachine. Hij wint een wedstrijd en mag een week doorbrengen in het verafgelegen en futuristische huis van baas Nathan. Wat begint als een toffe week in een idyllische omgeving, blijkt al snel veel meer. Caleb wordt gevraagd om de door Nathan gemaakte robot Ava te onderwerpen aan een Turingtest. In deze test - bedacht door de wiskundige computerpionier Alan Turing die dankzij The Imitation Game een fraaie revival geniet - draait het om de vraag in hoeverre de robot over menselijke eigenschappen beschikt. Al snel blijkt dat Nathan en Ava er allebei hun eigen plannen op nahouden en dat vormt het begin van een interessante relatie.

alle artikelen (8)

Ex Machina Nieuwsberichten

Laatste reacties

Yor=

"...[quote=MovieMazzter]bijzondere en sterke film met een thema dat je toch aan het denken zet. De film......"

Frietgezicht

"...Gòede en vooral interessante film die ik toch niet snel weer zal kijken. Goede acteer-prestaties en......"

Tarkus

"...De film stelde me teleur, was helemaal niet wat ik ervan had verwacht. Mooie beelden en speciale ef......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Ex Machina

acties