Yeralti

Yeralti (2012)

7,0 details

  • 107 Min
  • Drama
  • Turkije
107 Min Turkije

Het leven van een man, zijn gedachten, gevoelens en zijn eigen duisternis. De film is gebaseerd op Dostojevski’s “Aantekeningen uit het ondergrondse” en volgt Muharrem als hij zichzelf uitnodigt naar een feestje, waar hij niet welkom is.

Alt titel
Inside
Regie
Zeki Demirkubuz
Cast
Feridun Koc, Engin Günaydin, Serhat Tutumluer, Sirri Sureyya Onder, Murat Cemcir, Sarp Apak, Serkan Keskin, Nihal Yalcin, Nergis Öztürk.
Release
13.04.2012
Release NL
12.09.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Zeki Demirkubuz | Cast: Engin Günaydin (Muharrem), Serhat Tutumluer, Nihal Yalcin, Sarp Apak, Feridun Koc, e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2012

Yeralti is gebaseerd op Fjodor Dostojevski's Aantekeningen uit het Ondergrondse. Voor Dostojevski is realiteit de vader van alles, aldus Muharrem. Waarom dus niet in alle eerlijkheid leven, nooit meer schijnvertoningen, alleen nog zijn eigen waarheid? Want zijn eigen waarheid, dat is tenslotte Muharrems realiteit. Door deze levenswijze in te zetten probeert Muharrem dingen juist te doen voor zichzelf. Maar in plaats daar beter van te worden, vervreemdt hij zich nog meer van zijn vrienden en lijkt hij alleen maar steeds verder van de realiteit verwijderd te raken.

Engin Günaydin is naast acteur ook stand-up comedian. Hij zet zijn personage Muharrem compleet absurdistisch neer. Hij draagt bijvoorbeeld de hele film een aardappel met zich mee. Dit doet hij zonder in het humoristische te schieten. Dat past precies bij de donkere laag in de film. Tevens is het knap dat Günaydin in het totaal absurdistische en dramatisch overtrokkene soms zo klein weet te blijven. Zoals wanneer hij ongegeneerd naar zijn collega staart of de eerste keer dat hij heel zacht hondengejank nabootst in het trappenhuis.

videotrailers & clips