Shokuzai

Shokuzai (2012)

6,5 details

  • 270 Min
  • Mystery
  • Japan
270 Min Japan

In een klein Japans dorp slaat vijftien jaar geleden het noodlot toe als het basisschoolmeisje Emili door een vreemde man wordt vermoord. Vier klasgenoten met wie Emilie aan het spelen was, vinden haar lichaam. De dader wordt nooit gevonden en de zaak blijft onopgelost. Verscheurd van verdriet roept Emilis moeder Asako (Kyoko Koizumi) een soort vloek over de vier meisjes uit, die zeggen zich het gezicht van de dader niet te kunnen herinneren. Ze zullen elk op hun eigen manier boete doen voor hun zwijgen. Diep getroffen door Asakos veroordeling en belast met de vloek worden de vier meisjes de volwassenheid in gedwongen, die uiteindelijk een keten van tragische gebeurtenissen veroorzaakt.

Cast
Kyôko Koizumi, Masaaki Akahori, Manatsu Kimura.
Release
07.01.2012
Release NL
25.07.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Kiyoshi Kurosawa | Cast: Kyoko Koizumi, Yo Aoi, Eiko Koike, Sakura Ando, Chizuro Ikewaki, Manatsu Kimura, Masaaki Akahori | Speelduur: 270 minuten | Jaar: 2012

Shokuzai is een serie van de Japanse regisseur Kiyoshi Kurosawa (geen familie van Akira Kurosawa) die in eigen land in vijf delen werd uitgezonden. De serie werd zeer positief ontvangen en daarom is besloten om de film in een integrale versie van bijna vijf uur in de Nederlandse bioscopen uit te brengen. Kurosawa is hier het meest bekend van de film Tokyo Sonata. Shokuzai is zijn eerste poging om een suspense gevulde thriller af te leveren. Kurosawa baseerde zijn script op het gelijknamige boek van de Japanse schrijfster Kanae Minato.

Shokuzai begint meteen heftig. We zien vijf jonge meisjes die aan het spelen zijn op de speelplaats van hun basisschool, wanneer een onbekende man naar hen toe komt en Emili, een van de meisjes, meeneemt. Wanneer de meisjes niet veel later richting de school gaan om te kijken waar hun vriendinnetje blijft vinden ze haar levenloze lichaam in de gymzaal. De politie verhoort de vier meisjes, maar geen van hen kan zich het gezicht van de dader herinneren. De moeder van Emili is gek van verdriet en zij vervloekt de meisjes. De rest van de film is verdeeld in vier hoofdstukken waarin we de vier meisjes weer tegenkomen op een later punt in hun leven. Nog steeds is de dader niet gevonden. De meisjes hebben moeten leren leven met hun schuldgevoel en doen dit op hun volledig eigen manier.

videotrailers & clips