Far from the Madding Crowd
Thomas Vinterberg waagt zich aan een bewerking van de klassieke roman van Thomas Hardy.
play

7,1 details

  • 119 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
119 Min Verenigd Koninkrijk

'Far from the Madding Crowd' is gebaseerd op de gelijknamige literaire klassieker van Thomas Hardy en gaat over de onafhankelijke, prachtige en koppige Bathsheba Everdene (Mulligan), een vrouw die met haar kwaliteiten drie totaal verschillende mannen aantrekt: Gabriek Oak (Schoenaerts) een schapenherder, Frank Troy (Sturridge) een aantrekkelijke sergeant, en William Boldwood (Sheen), een rijke vrijgezel. Het tijdloze verhaal over Bathsheba’s keuzes en passies onderzoekt de complexiteiten van relaties, de liefde en het menselijke vermogen om moeilijke tijden te doorstaan.

Regie
Thomas Vinterberg
Cast
Hilton McRae, Dorian Lough, Harry Peacock, Michael Sheen, Tilly Vosburgh, Matthias Schoenaerts, Bradley Hall, Victor McGuire, Carey Mulligan, Tom Sturridge, Juno Temple, Jody Halse, Mark Wingett, Jessica Barden, Sam Phillips, Sam Phillips.
Release
01.05.2015
Release NL
07.05.2015
Release DVD
15.09.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Thomas Vinterberg | Cast: Carey Mulligan (Bathsheba Everdene), Matthias Schoenaerts (Gabriel Oak), Michael Sheen (William Boldwood), Tom Sturridge (Sergeant Francis Troy), Juno Temple (Fanny Robin), Jessica Barden (Liddy) | Speelduur: 119 minuten | Jaar: 2015

Al sinds de jaren negentig weet de Deense regisseur Thomas Vinterberg in te spelen op het onderbuikgevoel van zijn publiek met een aantal zorgvuldig in elkaar gezette dramafilms. Van de uiterste venijnige familieperikelen in de Dogmefilm Festen tot de aangrijpende klopjacht in het recentere Jagten. Drie jaar na de Oscarnominatie voor de laatstgenoemde neemt Vinterberg weer eens een uitstapje buiten de landgrenzen, maar ook naar een hem nog onbekend terrein: het literaire kostuumdrama. Hoewel die combinatie op het eerste gezicht een breuk lijkt te vormen met de kenmerkende rafelige randjes in zijn werk, weet Vinterberg met zijn verfilming van Far From the Madding Crowd een prima balans te vinden tussen een klassieke en eigentijdse vertelling.

Centraal in het verhaal van de negentiende-eeuwse schrijver Thomas Hardy staan de jonge Bathsheba Everdene en haar constante afweging tussen verschillende minnaars of haar onafhankelijkheid. De eerste keuze doet zich al vroeg in de film voor. Bathsheba geniet van haar vrije bestaan in de glooiende landschappen op de bescheiden boerderij van haar familie. Zoveel zelfs, dat ze beleefd afslaat wanneer haar welgestelde buurman Gabriel Oak om haar hand vraagt. Hoewel de schapenherder zeker zijn charmes heeft en haar een comfortabel leven biedt, is Bathsheba te gesteld op haar eigen vrijheid om in te stemmen. Of zoals ze het zelf uitlegt: “Ik zou graag de bruid zijn op een huwelijk, zolang het er maar een mag zijn zonder man.” Alsof de teleurstelling voor Gabriel nog niet erg genoeg is, draait het lot de rollen van de twee vervolgens om. Door een onfortuinlijk misgeval raakt hij al zijn schapen kwijt, terwijl de jonge Bathsheba via een erfenis juist in het bezit komt van een lucratieve onderneming.

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

Far from the Madding Crowd Nieuwsberichten