Blu-Ray Review: Far from the Madding Crowd

Matthias Schoenaerts timmert lekker aan de weg.

Bram de Groot 5 oktober 2015 08:53 in Blu-ray


Regie: Thomas Vinterberg | Cast: Carey Mulligan (Bathsheba Everdene), Matthias Schoenaerts (Gabriel Oak), Michael Sheen (William Boldwood), Tom Sturridge (Sergeant Francis Troy), Juno Temple (Fanny Robin), Jessica Barden (Liddy), e.a. | Speelduur: 115 minuten | Bioscooprelease: 7 mei 2015 | FilmTotaal recensie: Far from the Madding Crowd

De Belgische acteur Matthias Schoenaerts timmert al flink wat jaren aan de weg. Sinds Michael R. Roskams Rundskop uit 2011 gaat het ook voor de wind in Hollywood. Afgelopen jaren was hij te zien in Blood Ties (2013), The Drop (2014) en recent nog in Far from the Madding Crowd (2015). De laatste titel verscheen onlangs op Blu-Ray.

In de film van Thomas Vinterberg (Jagten, 2012) is hij te zien naast namen als Carey Mulligan, Tom Sturridge en Michael Sheen. De ontvangst was goed tot zeer sterk. Onze eigen recensent Jelle Fastenau gaf het romantische drama, gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Hardy, namelijk 3,5 ster. Een enorme kaskraker werd de film niet, al mag de opbrengst van ruim $30 miljoen zeker respectabel genoemd worden.

Synopsis

De onafhankelijke vrouw Bathsheba Everdene trekt door haar charmes drie totaal verschillende mannen aan: de schapenherder Gabriel Oak, de aantrekkelijke maar roekeloze sergeant Frank Troy en de welvarende en volwassen vrijgezel William Boldwood.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Far from the Madding Crowd prima "fresh" met 85 procent. De IMDb noteert een nette 7,2 bij zestienduizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het drama met een 7,0 (Stem zelf). FT-recensent Jelle Fastenau kwam tot 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.

Box Office

Het productiebudget van Far from the Madding Crowd is onbekend. In het eerste beperkte landelijke weekend in de States verdiende het romantische drama $2,3 miljoen en eindigde op een redelijke $12,2 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op $30,2 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op een kleine 2,5 ton in dollars.


Film: Far from the Madding Crowd | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: september 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Extra's: Verwijderde scènes | Promotiemateriaal | Galerij | Bioscooptrailer | EAN: 8712626059127 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: 20th Century Fox Home Entertainment

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Far from the Madding Crowd zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor een wat minder gekleurde variant van een eerdere filmposter.

Beeld & geluid

20th Century Fox Home Entertainment levert over het algemeen prima Blu-Ray uitgaven op. Ook deze Engelstalige film van Jagten-regisseur Thomas Vinterberg krijgt een nette High Definition-release, met goed scherpe beelden, mooie natuurlijke kleuren en een redelijke weergave van details in de donkere scènes. Bij dit laatste had het wel iets beter gekund, al is het waarschijnlijk niet storend voor een gemiddelde kijker. De DTS-HD track is vooral gefocust op dialoog, al is er ook ruimte voor omgevingsgeluiden en uiteraard muzikale ondersteuning.

Extra's

Het bonusmateriaal start met negen verwijderde scènes, inclusief een alternatief einde (de bruiloft) van ongeveer een minuut. Ook zijn er negen kortere promotionele featurettes te bekijken over onder meer de personages, de locaties en een blik op het originele verhaal. Er zijn veel beelden uit de film te zien, met uiteraard wat interviews. Ze zijn (bijna) allemaal te bekijken op YouTube. Als afsluiting kun je kijken naar een galerij, met veel behind the scènes-foto's, en de bioscooptrailer.

Net romantisch drama voor de liefhebber; op een degelijke Blu-ray uitgave

Al drie keer eerder werd het boek 'Far from the Madding Crowd' verfilmd. Dat regisseur Thomas Vinterberg, die een paar jaar terug bijzonder overtuigde met Jagten, deze verfilming uitkoos voor zijn 'Engelstalige comeback' is mede daarom enigszins opmerkelijk. Toch pakt de film netjes uit, al is het zeker geen film die je enorm bij zal blijven. Schoenaerts zien we binnenkort in A Bigger Splash en Tom Hoopers The Danish Girl.

Deze Blu-Ray uitgave van 20th Century Fox Home Entertainment is zeer degelijk. Het beeld en geluid stellen zeker niet teleur en er is ook wat bonusmateriaal te bekijken. Hieronder de korte online featurette 'Matthias Schoenaerts as Gabriel Oak':


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm