Omar

Omar (2013)

De regisseur van het bejubelde Paradise Now komt opnieuw met een pakkend drama over Palestijnse vrijheidsstrijders.

7,7 details

  • 96 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Romantiek
  • Palestina
96 Min Palestina

Omar is gewend om de bewakers van de scheidingsmuur tussen Israël en Palestina te ontwijken om zijn geheime liefde Nadia te bezoeken. Maar Palestina kent geen simpele liefde, noch een duidelijke oorlog. Aan de andere kant van de muur wordt de jonge bakker Omar een vrijheidsstrijder die de pijnlijke keuzes van het leven en zijn mannelijkheid onder ogen moet komen. Wanneer Omar gevangen genomen wordt na een dodelijk daad van verzet komt hij terecht in een kat-en-muisspel met de militaire politie.

Regie
Hany Abu-Assad
Cast
Baher Agbariya, Majd Bitar, Essam Abu Aabed, Foad Abed-Eihadi, Adel Abu-Lasheen, Mousa Habiib Allah, Wafaa Aon, Em Ahmad Assad, Jehad Abu Assal, Najwa Atamnah, Mousa Awad, Rohl Ayadi, Pauline Bahoth, Adam Bakri, Samer Bisharat, Waleed Zuaiter, Adi Krayem, Doraid Liddawi, Leem Lubany, Eyad Hourani, Anna Maria Hawa, Ziad Jarjoura, May Jabareen.
Release
20.05.2013
Release NL
21.11.2013
Release DVD
15.04.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Hany Abu-Assad | Cast: Adam Bakri (Omar), Iyad Hoorani (Tarek), Samer Bisharat (Amjad), Leem Lubany (Nadia), e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2013

Hij mag dan al in 1980 naar Nederland zijn verhuisd, uit zijn films blijkt dat Hany Abu-Assads wortels nog altijd diep in Palestina liggen. Het leverde hem een Oscarnominatie en een Golden Globe op voor Paradise Now, een meeslepend drama over twee jeugdvrienden die worden opgeleid tot zelfmoordterrorist. Zijn nieuwste film Omar vertoont gelijkenissen met dat succes, waardoor het over kan komen als een herhaling van zetten. Maar toch maakt ook dit drama, dat op het filmfestival van Cannes de speciale juryprijs kreeg binnen de Un Certain Regard-selectie, indruk als vertelling over hoe vriendschappen en liefdes in Israël worden verscheurd door de muur.

De titelpersoon klimt met regelmaat over de metershoge omheining om zijn geheime liefde aan de andere kant te kunnen zien. Een mooie visuele metafoor voor de complicaties in die relatie, hoewel hij niet puur voor de film is verzonnen; illegale en riskante klauterpartijen maken deel uit van het dagelijks leven, liet Abu-Assad weten in zijn regiestatement. Hij mengt zo actuele problemen met een liefdesdrama. En met een politieke thriller.