Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

Reviews (1)

johnwayne

Avatar

Hemel op Aarde mag dan volledig Limburgs gesproken zijn maar is één van de betere films van de laatste jaren van Nederlandse bodem. Het verhaal van de extreem gelovige13-jarige Bart die verliefd wordt op de, een paar jaar oudere, zieke Monique en besluit haar met zijn geloof te redden, wordt bitterzoet, maar ook ontroerend verteld.
Aangezien ikzelf in Limburg in die periode ben opgegroeid vond ik veel zaken herkenbaar. Maar juist doordat ik kennis heb van de periode begon ik me ook te storen aan enkele kleine punten. Zo speelt het verhaal zich af aan het einde van de jaren '70. Monique's ouders openen een grote videotheek in het dorp, jammer dat videorecorders pas in de jaren '80 populair werden en dat videotheken pas na '82-'83 op begonnen te komen. Bart kijkt stiekem naar Emmanuelle. Een film die door Veronica met veel tamtam in 1983 voor het eerst werd uitgezonden. Het zijn kleine dingen, maar mij vielen ze op. Een groter punt waar ik meer moeite mee had, was het feit dat de 13-jarige Bart nog in de 6e klas (tegenwoordig groep 8) van de lagere school zit. Vooral z'n mede-misdienaars die bij hem in de klas zitten slaan een hoop vroegrijpe taal uit wat niet bij kinderen op de lagere school past (zeker destijds nog niet), en gaat voor Bart helemaal de wereld open als hij met Monique het bed in duikt. Ondanks het feit dat dit smaakvol in beeld is gebracht voelde deze scène ongeloofwaardig aan. Desondanks weet regisseur Kuijpers je aandacht vast houden. Bart die steevast gelooft in een 'hemel op aarde' ziet z'n wereld langzaam veranderen in een hel, waarin hij nog steeds hoopt op redding van bovenaf. Wie de film met droge ogen uit kan kijken heeft een hart van steen.