Mistaken for Strangers

7,1 details

  • 75 Min
  • Documentaire
  • Komedie
  • Muziek
  • Verenigde Staten
75 Min Verenigde Staten

In 2010 stond rockband The National op het punt echt door te breken en begon aan de grootste tournee van hun tienjarige carrière. Zanger Matt Berninger vroeg zijn jongere broer Tom om mee te gaan als lid van de crew. Tom is een ploeterende filmmaker en wilde een portret van de band maken. Het leven in de schaduw van zijn broer valt echter niet mee.

Regie
Tom Berninger
Cast
Barack Obama, Matt Berninger, Aaron Dessner, Bryce Dessner, Bryan Devendorf, Scott Devendorf, Brandon Reid, Carin Besser, Isla Berninger, Nancy Berninger, Paul Berninger, Lucas Cotterman.
Release
28.03.2013
Release NL
10.07.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Tom Berninger | Cast: Tom Berninger (zichzelf), Matt Berninger (zichzelf), Aaron Dressner (zichzelf), Bryce Dressner (zichzelf), Bryan Devendorf (zichzelf), Scott Devendorf (zichzelf), Carin Besser (zichzelf), e.a. | Speelduur: 75 minuten | Jaar: 2013

Tom Berninger is het negen jaar jongere broertje van Matt Berninger. Matt is zanger bij The National, een indierockband die het helemaal gemaakt heeft. Tom daarentegen weet nog niet zo goed wat hij wil met zijn leven en leeft nog in de kelder bij zijn ouders, houdt van heavy metal en heeft een liefde voor horrorfilms, waarvan hij zelf ook wel eens hele vage produceert. Matt gaat voor een jaar op tournee met zijn band en besluit Tom mee te nemen als roadie. Tom ziet het helemaal zitten en gaat samen met zijn grote broer en camera op pad. Omdat hij uiteindelijk meer bezig is met filmen dan zijn taken als roadie, krijgt hij een enkeltje terug naar huis. Eenmaal thuis heeft Tom de tijd om te bedenken wat hij met al het materiaal wil gaan doen. Op een kamer bij Matt en zijn vrouw Carin knutselt hij gaandeweg Mistaken for Strangers in elkaar. Wat een muziekdocumentaire over The National had moeten worden, blijkt uiteindelijk zowel een openhartig portret over broederliefde als de strubbelingen die nu eenmaal lijken te horen bij het creatieve proces.

Zo succesvol als Matt inmiddels is, zo onsuccesvol is de nog vooral prutsende Tom. Daar zit hij mee. Matt was met zijn depressieve buien vroeger juist het zorgenkindje van de familie Berninger, maar nu lijkt Tom die rol te vervullen. Hij ziet in Matt zijn ideaalbeeld en kijkt duidelijk op tegen zijn oudere broer. Dat valt ook de bandleden op wanneer Tom hem filmt. De gesprekken lijken in hun ogen voornamelijk over Matt te gaan. De verhouding tussen de broers is dynamisch. Ontroerend zijn de opbeurende en liefdevolle woorden die de broers voor elkaar hebben. Pijnlijk is het moment waarop Tom aangeeft bij schoonzus Carin dat Matt hem niet leek te herkennen na een optreden.

videotrailers & clips