Lucia de B. (2014)

Schuldig tot je onschuld is bewezen

7,1 details

  • 97 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Nederland
  • Zweden
97 Min Nederland

Lucia de Berk werd veroordeeld wegens de moord op zeven baby's en oudere mensen. Later bleek deze veroordeling absoluut niet te kloppen, en werd ze vrijgelaten. De zaak staat bekend als een van de grootste rechterlijke dwalingen in Nederland. De film vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de jonge parketsecretaris Judith. Zij twijfelt aan de betrouwbaarheid van de bewijzen die gebruikt werden om de schuld van De Berk te bewijzen, maar werkt toch mee aan de zaak.

Regie
Paula van der Oest
Cast
Barry Atsma, Fedja van Huêt, Chico Kenzari, Sallie Harmsen, Annet Malherbe, Ariane Schluter, Isis Cabolet, Bas Keijzer, Marcel Musters, Jochum ten Haaf, Belinda van der Stoep, Reinout Bussemaker, Amanda Ooms, Maartje Remmers, Annemarie Prins.
Release
27.03.2014
Release NL
03.04.2014
Release DVD
26.08.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Paula van der Oest | Cast: Ariane Schluter (Lucia de Berk), Sallie Harmsen (Judith Jansen), Fedja van Huêt (Quirijn Herzberg), Barry Atsma (Jaap van Hoensbroeck), Annet Malherbe (Ernestine Johansson), e.a. | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2013

De geruchtmakende zaak rond de Haagse verpleegster Lucia de Berk zal velen nog vers in het geheugen staan. De Berk leek betrokken bij mysterieuze en tragische overlijdensgevallen van baby's die zij verzorgde. Ze werd door de media al snel 'De Engel des Doods' genoemd en had alle schijn tegen, wat leidde tot een ware heksenjacht. De verpleegster werd door de rechtbank en een tweetal gerechtshoven (na tussentijdse terugverwijzing door de Hoge Raad) veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Toch bleef er een vies luchtje aan de zaak hangen. Hoe onwaarschijnlijk ook, van de sterfgevallen waarvan De Berk werd beticht kon nooit helemaal sluitend worden bewezen dat zij er ook echt de hand in had gehad. Een kans van één op zoveel miljoen dat De Berk onschuldig was, leek klein maar niet volledig uitgesloten. Ondermeer door toedoen van de media werd de onschuld van De Berk blootgelegd en werd de verpleegster in april 2010 alsnog vrijgesproken en in vrijheid gesteld.

De zaak Lucia de B. werd niet enkel gekenmerkt door maatschappelijk ongeloof, juridisch was ze ook ongekend complex. Termen als schakelbewijs, statistische rapportage over kansen op (on)waarschijnlijkheden en technische rapporten vlogen ons destijds om de oren. Zelfs schrijver Maarten 't Hart bemoeide zich ertegenaan. Het heeft uiteindelijk geleid tot eerherstel. De roemruchte zaak Lucia de B. leent zich door de bizarre samenkomst van omstandigheden, gruwelijke achtergronden en de verontwaardiging van de justitiële dwaling dan ook uitermate goed voor een verfilming. De vraag is alleen of Paula van der Oest, die hier de kar trekt, het wel helemaal handig heeft aangepakt. De grootste van de vele handicaps in haar biopic is nog wel dat de zaak veel te recent is. In april van dit jaar is het nog maar vijf jaar geleden dat De Berk de verlossende woorden hoorde uitspreken door de rechter. We weten allemaal en grotendeels tot in detail dat De Berk onschuldig is. Het toepasselijke, maar inspiratieloos getitelde Lucia de B. gaat vanwege onze collectieve herinneringen over een vrouw die alle schijn tegen heeft maar het niet gedaan heeft. Politie en justitie moeten hier alleen nog even achterkomen.

alle artikelen (5)

Lucia de B. Nieuwsberichten

Laatste reacties

Mr. Hulot

"...Er valt van alles aan te merken op "de Nederlandse Film" maar nou net niet op deze. IJzersterke vert......"

Spider-fan

"...Chuz: Naar mijn idee ligt het bij Nederlandse films meer aan de dialogen dan de acteurs. De dialoge......"

Tarkus

"...Prima Nederlands rechtbankdrama gebaseerd op ware feiten. Puike cast die het allen voortreffelijk d......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Lucia de B.

acties