Wat een creatief filosofielesje had moeten worden, is toch vooral een warrige exercitie waar je maar moeilijk in komt, ook al is het bij vlagen nog best spannend.
play

4,6 details

  • 107 Min
  • Drama
  • Fantasy
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Indonesië
107 Min Verenigde Staten

Op een internationale school in Jakarta daagt een filosofieleraar zijn klas van twintig afstuderende leerlingen uit een moeilijke keuze te maken. In geval van een nucleaire ramp: wie van hen mogen dan overleven en wie moeten dood? In die keuze moeten er tien van hen afvallen, maar waarom maken ze de keuze en waar baseren ze deze op?

Alt titel
The Philosophers
Regie
John Huddles
Cast
James D'Arcy, Daryl Sabara, Bonnie Wright, Freddie Stroma, Rhys Wakefield, Sophie Lowe, Cinta Laura Kiehl, Katie Findlay, Jacob Artist, Philippa Coulthard, Darius Homayoun, Chanelle Bianca Ho, George Blagden, Natasha Gott, Taser Hassan.
Release
07.02.2014
Release NL
12.06.2014
Release DVD
14.10.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: John Huddles | Cast: James D’Arcy (Mr. Zimit), Sophie Lowe (Petra), Dary Sabara (Chips), Freddie Stroma (Jack), Rhys Wakefield (James), Bonnie Wright (Georgina), Jacob Artist (Parker), e.a. | Speelduur: 107 minuten | Jaar: 2013

De bevlogen meester Zimit heeft een creatieve manier gevonden om de doorgaans stoffige filosofielesjes een stukje interessanter te maken. Hij daagt zijn pupillen uit voor verregaande gedachte-experimenten. Ze zijn kennelijk zo echt dat je het gevoel hebt in een andere wereld te zijn beland. Dat zijn althans de verwoede pogingen die de makers van The Philosophers doen om de jeugdige doelgroep warm te laten lopen voor filosofische theorietjes. Makkelijker kunnen we het niet maken, leuker wel, moeten ze gedacht hebben. Het klaslokaal van de internationale school staat in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Waarom wordt ons niet uitgelegd, maar het zal ongetwijfeld iets te maken met de financiering van deze weinig overtuigende denkproef.

Dienstdoend filmmaker John Huddles tikte zelf het scenario van zijn derde speelfilm, die wat concept betreft sterk doet denken aan Jostein Gaarders De Wereld van Sofie, maar dan met meer pit en vaart. Wennen aan het water gebeurt door kort enkele bekende filosofietheorieën de revue te laten passeren. Deze 'filosofie voor dummies' begint bijvoorbeeld met de grottheorie van Plato en de stelling van de eindeloos typende apen. Maar al snel wordt de schoolklas van twintig adolescenten voor lastiger dillema's gesteld. Wat als de wereld wordt geconfronteerd met een atoomramp en in een bunker is enkel plek voor tien? De leerlingen krijgen briefjes met hun beroep en daar mogen ze het mee doen. Heeft de flink gedecimeerde wereldbevolking wel iets aan een harpist of een ijscoman als de wereld na de ramp weer enigszins begaanbaar is geworden? De scholieren mogen het onderling uitvechten.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

After the Dark Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

After the Dark

acties