Ida (2013)

Pools drama over een non die kennis maakt met de buitenwereld en haar familiegeschiedenis. Onpeilbaar en juist hierdoor uitermate intrigerend.
play

7,2 details

  • 82 Min
  • Drama
  • Polen
  • Denemarken
  • Frankrijk
  • Verenigd Koninkrijk
82 Min Polen

Anna is een weeskind dat door nonnen grootgebracht wordt in het Polen van 1962. Ze moet Wanda spreken, haar enige nog levende familielid, spreken voordat ze haar geloften afneemt. Wanda vertelt Anna dat ze van Joodse afkomst is, en de twee vrouwen besluiten op een reis te vertrekken. Tijdens die reis krijgen ze het tragische verhaal van hun familie te horen en ook waar ze vandaan komen.

Regie
Pawel Pawlikowski
Cast
Agata Kulesza, Joanna Kulig, Adam Szyszkowski, Agata Trzebuchowska, Jerzy Trela, Dawid Ogrodnik, Halina Skoczynska, Izabela Dabrowska, Dorota Kuduk, Artur Janusiak, Mariusz Jakus, Anna Grzeszczak, Jan Wociech Poradowski, Natalia Lagiewczyk, Afrodyta Weselak.
Budget
$ 2.159.280
Opbrengst
$ 10.700.000
Release
07.09.2013
Release NL
27.03.2014
Release DVD
12.08.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Pawel Pawlikowski | Cast: Agata Trzebuchowska (Anna/Ida), Agata Kulesza (Wanda), e.a. | Speelduur: 80 minuten | Jaar: 2013

In het geheugen van de bevolking van het Polen van de vroege jaren zestig van de vorige eeuw staan de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog gegrift. In geen enkel ander land werden zoveel Joden afgevoerd naar vernietigingskampen om daar een gruwelijke dood te vinden. Voor toekomstig non Anna is de oorlog een abstract gegeven. Ze heeft geen flauw benul van haar roots noch van de vreselijke ervaringen die haar familie is aangedaan. Sterker nog: Anna weet niet eens wie haar ouders zijn. Als wees is ze bij het klooster gedropt. Het geloof is haar verleden, heden en toekomst. Maar wat heeft de voor haar onbekende buitenwereld voor geheimen en geneugten en wat is er al die jaren voor haar verborgen gehouden?

Moeder-overste deelt Anna echter mee dat ze wel degelijk nog familie heeft. Voordat het meisje definitief kiest voor een leven binnen de kloostermuren wordt ze op sleeptouw genomen door haar tante Wanda. Het is een moderne zelfbewuste vrouw met een goede baan. Wanda is een hardvochtige communistische rechter en bovendien zeer geëmancipeerd. Van haar tante komt Anna te weten dat ze eigenlijk Ida heet en van Joodse komaf is. De twee familieleden gaan op zoek naar het roerige verleden van Ida en haar familie. De expeditie is niet enkel een duik in het verleden en in stoffige documenten, maar blijkt ook een persoonlijke ontdekkingstocht voor Ida zelf. Nu ze eenmaal heeft geproefd van het voor haar onbekende vrije leven heeft ze er een fiks dilemma bij.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Ida Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Tarkus

"...Mooie gemaakte zwart-wit film, met knappe beelden. Helaas in 4:3 formaat. En het verhaal, waar ik......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Ida

acties