Blu-Ray Review: Ida

Prachtig persoonlijk drama met uitstekend acteerwerk.


Regie: Pawel Pawlikowski | Cast: Agata Trzebuchowska (Anna/Ida), Agata Kulesza (Wanda), e.a. | Speelduur: 83 minuten | Bioscooprelease: 27 maart 2014 | FilmTotaal recensie: Ida

Een klein Pools zwart-wit drama met een 4:3 beeldverhouding en dan ook nog eens met relatief weinig dialoog en bijzonder rustig camerawerk; menigeen zal eerder kiezen voor een grote Amerikaanse titel met wilde visual effects en bekende acteurs. Toch dagen we de blockbuster-liefhebbers uit om eens de film Ida op te zetten. Het kleine drama van filmmaker Pawel Pawlikowski is indrukwekkend in al zijn eenvoud en de persoonlijke zoektocht wordt fraai in beeld gebracht via onder meer prachtrollen van de debuterende Agata Trzebuchowska en de meer doorgewinterde Agata Kulesza.

Het goed ontvangen drama werd logischerwijs niet heel breed verspreid in de wereldwijde bioscoopzalen. Toch noteerde Ida bijna $10 miljoen en dat mag best knap genoemd worden. Ook won het enkele prijzen op internationale festivals, al kon het eerder dit jaar niet doordringen tot de genomineerde films voor de Oscar voor Beste buitenlandse film. Onlangs bracht Cinéart het kleine drama uit op een prima Blu-Ray uitgave.

Synopsis

Polen, 1962. Net voor ze haar geloften aflegt, verlaat een jong weesmeisje het klooster waar ze is opgevoed. Ze wil uitvinden wat er met haar familie gebeurd is tijdens de bezetting van de Nazi's. Ze wordt geholpen door haar tante, een communistische rechter en haar enigste familielid die nog in leven is.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Ida bijna volledig "Fresh" met een terechte 95%. De IMDb noteert een mindere 7,5 bij ruim vier duizend stemmen. Op FilmTotaal krijgt het drama een 5,0, helaas nog op basis van één stem. Dus stem zelf! FT-recensent Arjan Welles gaf vier sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Box Office

Het productiebudget van Ida is voor zover na te gaan onbekend. In de States, waar het logischerwijs een zeer beperkte release had, wist het toch nog een nette $3,7 miljoen te noteren. Wereldwijd kwam de teller uit op een een prima $9,8 miljoen. De opbrengst in Nederland kwam tot een kleine drie ton in dollars.


Blu-Ray: Ida | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: augustus 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.37 : 1) | Geluid:: Pools of Frans 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: Exclusief interview met Pawel Pawlikowski | Trailer | EAN: 5414939716218 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Cinéart

De Blu-Ray uitgave van Ida bestaat uit een standaard blauwe Blu-Ray keepcase met daarin uiteraard de Blu-Ray schijf. Voor de vormgeving van de cover is een uitsnede gebruikt van één van de verschillende zwart-wit posters. De hoes bevat flink wat verwijzingen naar recensies van Nederlandse dagkranten.

Beeld & geluid

De beeldverhouding van Ida is 1.37 : 1 (Academy Standard) en is bijna gelijk aan 'ouderwets' 4:3. Zoals gezegd is het een zwart-wit film en het geheel geeft een aparte indruk, waar je overigens ook snel aan went. De zwart-wit beelden zijn vrij van grain en goed scherp. Desondanks weet de film de indruk te wekken dat het zich enkele decennia geleden afspeelt. Hier hebben de set en kledij uiteraard mede een bepaalde rol. Ook mooi is dat de details in de donkere scènes goed zichtbaar blijven, iets dat niet vanzelfsprekend is bij een zwart-wit prent. De DTS-HD 5.1 is niet zo heel spectaculair en doet wat het moet doen bij deze op dialoog en stiltes gedreven film, met soms wat (film)muziek.

Extra's

Er is één echte extra toegevoegd aan de Blu-Ray schijf. Het betreft een interview met regisseur en filosoof Pawel Pawlikowski. Hij legt uit waarom hij de film heeft gemaakt en hoe de kijker de film moet beleven. Ook genoten van Ida? Kijk het interview dan zeker even.

Conclusie: Kleine en pakkende film op een basic maar prima Blu-Ray uitgave

Het Poolse drama is bij voorbaat weggelegd voor een kleinere doelgroep filmliefhebbers. Toch is Ida aan te raden door het opvallende en mooie cameragebruik en de goede rollen van de twee vrouwelijke hoofdrolspelers. De Blu-Ray uitgave van Ida is eenvoudig met een prima High Definition zwart-wit beeld en gedegen geluid en surround effects. Er is slechts één extra, een interview met de regisseur, terug te vinden die je als liefhebber zeker even aan moet zetten.

Hieronder een korte featurette over het drama:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair