Oculus (2013)

You see what it wants you to see.

De nadruk in deze fascinerende horrorfilm ligt sterk op de psyche en minder op de schrikeffecten. De dialogen en karakterontwikkelingen zijn opvallend sterk voor het genre.
play

6,5 details

  • 104 Min
  • Horror
  • Verenigde Staten
104 Min Verenigde Staten

Een getraumatiseerde broer en zus vinden jaren na de mysterieuze dood van hun ouders de oorzaak van hun gezinstragedie: een vervloekte spiegel die een 300-jarige geschiedenis van bloedvergieten en vernieling met zich meedraagt.

Regie
Mike Flanagan
Cast
Karen Gillan, Brenton Thwaites, Katee Sackhoff, Miguel Sandoval, Rory Cochrane, Annalise Basso, Kate Siegel, Bob Gebert, Garrett Ryan, James Lafferty, Katie Parker, Justin Gordon, Brett Luciana Murray, Scott Graham, Michael J. Fourticq.
Budget
$ 5.000.000
Opbrengst
$ 44.030.246
Release
08.09.2013
Release NL
17.04.2014
Release DVD
26.08.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Mike Flanagan | Cast: Karen Gillan (Kaylie Russell), Brenton Thwaites (Tim Russell), Katie Sackhoff (Marie Russell), Rory Cochrane (Alan Russell), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2013

Als je het een beetje gesnopen hebt weet je dat je in horrorfilms nooit die donkere zolder op of die akelige kelder in moet gaan. En je maar het beste de lampen aan kunt houden. Je zaklantaarn of mobieltje komt daarnaast altijd zonder batterijen te zitten. Het is bovendien oppassen voor kleine meisjes en leegstaande huizen. Het genre teert al decennialang op dezelfde conventies die eindeloos gerecycled worden. Weet daar nog maar eens een originele draai aan te geven. De liefhebber zou haast teleurgesteld raken als ze niet van stal worden gehaald. Wat de goede van de slechte horrorfilm onderscheidt, is naast een goed verhaal de manier waarop de vaste elementen ingezet worden. In Oculus draait het allemaal om een mysterieuze spiegel met moordzuchtige krachten. Filmmaker Mike Flanagan laat ons net als zo veel vakgenoten regelmatig in de spiegel kijken. Maar komt de dreiging wel uit de spiegel?

Broer en zus Tim en Kaylie hebben zo hun eigen manier gevonden om een gezinsdrama dat zich elf jaar eerder afspeelde te verwerken. Na de dood van hun ouders heeft Kaylie geprobeerd zo goed als het ging de draad weer op te pakken en op onderzoek te gaan naar het hoe en waarom. Haar broertje is in een psychiatrisch ziekenhuis beland. Als hij hier uit ontslagen wordt, is Kaylie vastberaden om het grote kwaad dat haar familie heeft uitgedund te bestrijden. Het heeft volgens haar allemaal te maken met een eeuwenoude spiegel die een spoor van dood en verderf heeft achtergelaten. Laat Kaylie nu net bij een veilinghuis werken waar de spiegel onder de hamer gaat. Ze weet het meubelstuk te confisqueren en plaatst het in haar voormalig ouderlijk huis. De roodharige dame heeft een hele stellage aan camera's, computers, wapens en alarmsystemen opgesteld om de krachten van de spiegel te openbaren en het onding uiteindelijk te vernietigen. De genezen verklaarde Tim is sceptisch en vindt dat zijn zus spoken ziet.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Oculus Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Oculus

acties