5,7 details

  • 94 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Italië
94 Min Italië

Enrico Oliveri is leider van de grootste oppositiepartij in het parlement. Hij is depressief, want de verkiezingen komen eraan en de peilingen wijzen erop dat zijn partij flink zal verliezen. Daar kan Enrico niet mee omgaan, en hij besluit de benen te nemen. De partij verzwijgt dit en nestor Andrea Bottini vraagt zijn tweelingbroer Giovanni om stiekem zijn plaats in te nemen. De twee lijken precies op elkaar, maar er is één groot verschil: Giovannie heeft een totaal andere levenskijk dan zijn broer.

Regie
Roberto Andò
Cast
Valeria Bruni Tedeschi, Toni Servillo, Valerio Mastandrea, Giulia Andò, Michela Cescon, Giovanni Lombardo Radice, Brice Fournier, Andrea Renzi, Antonio Gerardi, Gianrico Tedeschi, Eric Nguyen, Alessandro Averone, Paolo Bessegato, Judith Davis, Vincenzo Pirrotta.
Release
13.02.2013
Release NL
10.04.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Roberto Andò | Cast: Toni Servillo (Enrico Oliver/Giovanni Ermani), Valerio Mastandrea (Andrea Bottini), Valeria Bruni Tedeschi (Danielle), e.a. | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2013

De moderne politiek wordt niet meer zozeer bepaald door wat politici inhoudelijk te zeggen hebben, maar hoe mediageniek ze zijn. Ongrijpbare concepten als charisma en optredens in de media zijn belangrijker geworden dan het goed verwoorden en uitdragen van de partijlijn. Wie het hardst schreeuwt of het meest opzien baart krijgt het stemvee achter zich. In de Italiaanse politiek weten ze hier alles van. Hier in Holland begrijpen we weinig van het vertrouwen dat Silvio Berlusconi keer op keer weer bij zijn kiezers wist op te roepen. Ondanks groeiende kritiek scharen nog veel Italianen zich achter de mediamagnaat en politicus. De Italiaanse politiek wordt op de hak genomen in Viva la Libertá (Leve de Vrijheid). Regisseur Roberto Andò illustreert hierin dat het niet om de boodschap gaat maar om de uitdrager, zelfs als het een clown is.

De politieke praktijken zijn doortrapt en smerig in Andòs beleving. Tijdens een congres wordt oppositieleider Enrico Oliveri door toedoen van zijn politieke tegenstanders met de rug tegen de muur gezet. Er is een vrouw ingehuurd die Oliveri compleet van zijn à propos brengt. Dit soort spelletjes is de partijbons wel gewend, maar met de verkiezingen in aantocht kiest Oliveri het hazenpad. Hij zoekt zijn toevlucht bij een oude vriendin in Parijs. Tijdens zijn afwezigheid probeert assistent Andrea Bottini de plotselinge afwezigheid van de politiek leider te verklaren. Een kleine medische ingreep, maakt hij de media duidelijk, maar Oliveri zal weer snel zijn gezicht laten zien. Als dit uitblijft besluit Bottini in overleg met Oliveri’s vrouw de zonderlinge tweelingbroer van de politicus op te laten draven. Giovanni Ermani heeft al geen jaren meer contact met zijn broer gehad, maar de aan een psychische stoornis leidende filosofiedocent kan de lol van een identiteitsverwisseling wel inzien.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Viva la libertà

acties