Diplomatie (2014)

7,3 details

  • 88 Min
  • Drama
  • Frankrijk
  • Duitsland
88 Min Frankrijk

In de nacht van 24 op 25 augustus 1944 ligt het lot van Parijs in de handen van één man. Generaal Von Choltitz bereidt zich er op bevel van Hitler op voor om Parijs op te blazen. Hij heeft nog nooit een bevel genegeerd en dat baart de Zweedse consul Nordling zorgen. Hij neemt daarom een geheime trap die leidt naar de vertrekken van de generaal in Hotel Meurice. Daar probeert hij hem ervan te overtuigen om Parijs niet te laten exploderen. Het enige wapen waarvan hij daarbij gebruik kan maken is diplomatie.

Regie
Volker Schlöndorff
Cast
Burghart Klaußner, Niels Arestrup, André Dussollier, Robert Stadlober, Lucas Prisor, Marie Dompnier, Claudine Acs, Jean-Marc Roulot, Thomas Arnold, Attila Borlan, Charlie Nelson, Johannes Klaußner, Dominique Engelhardt, Charles Morillon, Stefan Wilkening.
Opbrengst
$ 3.946.880
Release
05.03.2014
Release NL
24.04.2014
Release DVD
15.07.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Volker Schlöndorff | Cast: Niels Arestrup (Generaal Von Choltitz), André Dussollier (Raoul Nordling), e.a. | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2014

Als het aan Adolf Hitler had gelegen was Parijs in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog met de grond gelijk gemaakt. Berlijn was de hoofdstad van het Derde Rijk en niets moest aan de grandeur en schoonheid ervan kunnen tippen. Vooral Parijs niet. Het scheelde maar een fractie of Hitler had zijn zin gekregen en het Franse volk had het moeten stellen zonder het Louvre, de Notre Dame, de Arc de Triomphe en de Eiffeltoren. Als het was doorgegaan dan zouden de sloopplannen een laatste stuiptrekking van de Führer zijn geweest, die nog niet wilde erkennen dat hij feitelijk al verslagen was. De uitvoering lag eind augustus 1944 in handen van generaal Von Choltitz. Het was een bevel dat de verbeten generaal maar moeilijk uit zijn hoofd liet praten. Desondanks ondernam de Zweedse consul Nordling een dappere poging.

Zeventig jaar na dato weten we natuurlijk dat het goed afgelopen is. Een mogelijke reconstructie van het afblazen van de vernietiging van de Franse metropool wordt geschetst in de op dialoog gestoelde thriller Diplomatie. Het is een verfilming van het gelijknamige toneelstuk van Cyril Gely, waarvoor dezelfde hoofdrolspelers kwamen opdraven. Het verbale gevecht vindt hoofdzakelijk plaats in één enkele ruimte, te weten een Parijse hotelkamer van waaruit Von Choltitz de bevelen van zijn fascistische baas uitvoert. Een bezoek van de diplomaat Nordling brengt hier hopelijk verandering in. Von Choltitz wil zich niet overgeven en de destructie van Parijs is voor hem een laatste daad van vaderlandsliefde en wraak op de geallieerden.

videotrailers & clips

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Diplomatie

acties