Heli (2013)

6,4 details

  • 105 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Mexico
  • Nederland
  • Duitsland
  • Frankrijk
105 Min Mexico

Een jong gezin woont in een klein stadje in Mexico. Dagelijks worden ze geconfronteerd met geweld en corruptie en op een dag worden ze ontvoerd. Ze moeten boeten voor een misdaad die ze niet begaan hebben.

Regie
Amat Escalante
Cast
Kenny Johnston, Andrea Vergara, Laura Saldaña Quintero, Linda González, Armando Espitia, Ramón Ã?lvarez, Juan Pablo Nieves Dominguez, Juan Eduardo Palacios, Gabriel Reyes, Eduardo Rene Salazar Güereca, Felix Alberto Pegueros Herrera, Jaime Osvaldo Chía Palacios, Reina Torres, Virgilio López Macías, Agustín Salazar Hernández.
Budget
$ 1.000.000
Release
09.08.2013
Release NL
24.07.2014
Release DVD
18.11.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Amat Escalante | Cast: Armando Espita (Heli),Andrea Vergara (Estela), Juan Eduardo Palcios (Beto), Reina Torres (Inspecteur Maribel), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2013

Het is een cliché van jewelste, maar in Mexico - en trouwens ook grote andere delen van Midden en Zuid-Amerika - is de politie zo corrupt als de neten. En cliché nummer twee is dat drugsbendes er de dienst uitmaken, vaak geholpen door diezelfde corrupte politie. Dit beeld wordt nog eens flink onderstreept in de Mexicaanse misdaadthriller Heli. Zoals voor veel clichés geldt, schuilt er een kern van waarheid in. Gevaar is alleen dat je als filmmaker makkelijk verzandt in stereotypen. Dienstdoend regisseur, de Spanjaard Amat Escalante, gebruikt grof geweld om deze praktijken kracht bij te zetten. Geen enkele kijker is immuun voor dierenleed, executies en martelingen. Maar of dat het dramatisch gehalte van de wankelende thriller veel goed doet, is uiterst twijfelachtig.

Wellicht dat Escalante zijn geloofwaardigheid of emotionele invoelbaarheid van zijn project wel op wilde offeren voor al deze gruwelijkheden. Hij begint er zelfs mee, ergens midden in zijn vertelling, om vervolgens alsnog bij het begin te beginnen. Een enquêtrice die bij de titelfiguur aan de deur komt schetst snel voor ons zijn leefsituatie. Amper een jaar getrouwd en met een jonge baby in de box woont Heli met zijn vader en twaalfjarige zusje Estela ergens in het noorden van Mexico. Heli werkt net als zijn vader in de plaatselijke autofabriek en is een introverte goedzak, waar niet veel uit komt. Estela heeft het aangelegd met de veel oudere Beto, een militair in opleiding die graag de stoere jongen uithangt en lekker veel opschept. Dit zijn nou precies de eigenschappen die het hele gezin van Heli ernstig in de problemen zullen brengen. De chronologisch misplaatste opening hintte er immers al op.

videotrailers & clips