Nena (2014)

6,4 details

  • Nederland
  • Duitsland
Nederland

Nena speelt zich af in de zomer van 1989. De Muur wankelt en Europa wacht in spanning af wat de herfst zal brengen. Als de zestienjarige Nena wordt geconfronteerd met een zelfmoordpoging van haar invalide vader is ze tot op het bot gekwetst. Tegelijk wordt ze voor het eerst in haar leven verliefd, op de jonge Carlo. Zijn vader is pas net uit de kast gekomen. Terwijl Nena haar eigen levenslust ontdekt, beseft ze hoe het bestaan voor haar vader Martin steeds uitzichtlozer wordt.

Regie
Saskia Diesing
Cast
Abbey Hoes, Gijs Blom, Uwe Ochsenknecht.
Release
11.09.2014
Release NL
11.09.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Saskia Diesing | Cast: Abbey Hoes (Nena), Uwe Ochsenknecht (Martin), Gijs Blom (Carlo), Fabian Jansen (Theo), Monic Hendrickx (Martha), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2014

Voor de puberende Nena is het leven nog maar net begonnen. Er ligt een heleboel moois in het verschiet, waaronder haar eerste grote liefde. Voor haar Duitse vader is het enkel achteruitgang. Hij zit in een rolstoel vanwege multiple sclerose, gaat zienderogen achteruit en is klaar met het leven. In alle denkbare opzichten moet de mondige Nena zich zien te handhaven tussen twee werelden die zich steeds verder van elkaar verwijderen. Haar leven staat in bloei, terwijl dat van haar vader – met wie ze een innige band onderhoudt – in het teken staat van verval. Het is deze wrange, maar tegelijkertijd krachtige tegenstelling die de hoofdmoot vormt in het zelfverzekerde regiedebuut van Saskia Diesing.

Niet alleen in Nena’s persoonlijke kringetje is een boel aan de hand. Diesing situeert haar coming-of-agedrama in 1989, waarin de val van de Berlijnse Muur op stapel staat. Via nieuwsberichten koppelt Diesing de wereldgeschiedenis aan de persoonlijke problemen van haar titelfiguur. Het sterke en wrede contrast waarmee Nena moet zien om te gaan komt in mooie kleine details en metaforen naar voren. Als ze zich aansluit bij het honkbalteam wil ze wel als catcher aan de slag; de zestienjarige is gewend om de klappen op te vangen als de slagman niet in staat blijkt de bal het veld in te meppen. Ondertussen woedt er een enorme strijd in het hoofd en het hart van het meisje. Ze is ziedend op haar vader als deze uiting probeert te geven aan zijn wens om te sterven. Dit loopt gelijk op met de kennismaking met honkballer Carlo, een vrijgevochten jongen met een knalblauw kapsel.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Nena

acties