6,2 details

  • 95 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Finland
  • Zweden
95 Min Finland

De mooie en intelligente vrouw Maarit was in een vorig leven een man. Maar ze is van geslacht veranderd en daardoor vervreemd geraakt van haar dochter. Ook heeft ze nu nieuw werk als schoonmaakster. Toch wil ze haar relatie met haar dochter weer opbouwen en nieuw geluk vinden. Het ontmoeten van de voetbaltrainer, leraar en huisvader Sami biedt die mogelijkheid.

Alt titel
Kerron sinulle kaiken
Regie
Simo Halinen
Cast
Peter Franzén, Maria Heiskanen, Leea Klemola, Ria Kataja, Pirkko Hämäläinen, Seppo Halttunen, Celso de la Molina, Joel Hirvonen, Sanni-Mari Kanto, Emmi Nivala, Rasoul Dehgan, Alex Anton, Juhani Laitala, Vilma Kantanen, Johannes Anttila.
Budget
$ 1.085.400
Release
08.03.2013
Release NL
26.03.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Simo Halinen | Cast: Leea Klemola (Maarit), Peter Franzén (Sami), Ria Kataja (Julia), Emmi Nivala (Pinja), Alex Anton (Teo), e.a. | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2014

De wereld is al lang niet meer zwart of wit en dat geldt zeker voor zoiets fundamenteels als iemands geslacht. Er zijn inmiddels al landen die hun inwoners bij het aanvragen van een paspoort een ander hokje dan man of vrouw laten aankruisen. Er zijn namelijk ook vormen van identiteit die zich niet zo makkelijk in een hokje laten stoppen. Dan gaat het niet alleen maar over mensen die van geslacht aan het veranderen zijn, maar ook om personen die zich bij geen van de twee geijkte geslachten thuis voelen, of simpelweg geen keuze willen of kunnen maken. Transgenders voelen zich vaak onbegrepen, er wordt hen allerlei psychische problemen rondom hun identiteit verweten, of hun situatie wordt meteen met seksualiteit geassocieerd. Om nog maar te zwijgen over de bekrompen zielen die menen een grapje te moeten maken van een bloedserieus onderwerp als genderidentiteit. Strikt genomen voelt de Finse Maarit in het drama Open Up To Me zich transgender, maar ze gaat voor de buitenwereld door het leven als vrouw.

Haar vroegere leven als man en profvoetballer heeft Maarit achter zich gelaten, maar de transitie heeft haar tol op elk denkbaar vlak geëist. De schoonmaakster voelde zich zo ongelukkig in het lichaam van een man dat ze haar loopbaan op het veld ervoor wilde opgeven. Een baan zoeken, het liefst als maatschappelijk werkster, is een behoorlijke klus dus Maarit heeft maar een job ver onder haar niveau aangenomen. Het ergste is nog wel dat door de geslachtsverandering het contact met Maarits dochter compleet verbroken is. Als de vrouw op een middag de praktijkruimte van een psycholoog schoon moet maken en door een noodgeval alleen in het pand overblijft, neemt Maarits leven een merkwaardige wending. Ze wordt voor een collega van haar opdrachtgeefster aangezien en raakt in gesprekstherapie met biologie- en sportleraar Sami. Het wil niet zo vlotten in Sami’s huwelijk met een ijskonijn van een echtgenote. Tussen Sami en Maarit ontstaat een hechte band, die alleen maar sterker lijkt te worden als de geslachtsverandering ter sprake komt.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Kerron sinulle kaiken

acties