Wakolda

Wakolda (2013)

Nada es más misterioso que la sangre. (Nothing is more mysterious than the blood.)

6,3 details

  • 93 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Thriller
  • Argentinië
  • Spanje
  • Noorwegen
  • Frankrijk
93 Min Argentinië

Het waargebeurde verhaal van een Argentijnse familie die samenwoonde met Josef Mengele, zonder zijn echte identiteit te kennen. En het verhaal van een meisje dat verliefd werd op een van de grootste criminelen uit de geschiedenis.

Alt titel
The German Doctor
Regie
Lucía Puenzo
Cast
Diego Peretti, Àlex Brendemühl, Carlos Kaspar, Guillermo Pfening, Natalia Oreiro, Florencia Bado, Elena Roger, Ana Pauls, Alan Daicz, Abril Braunstein, Juan I. Martínez, Nicolas Marsella, Maria V. Barret, Benito E. Crespo, Sebástian Cáneva.
Release
25.04.2014
Release NL
06.11.2014
Release DVD
03.02.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Lucía Puenzo | Cast: Àlex Brendemühl (de dokter), Natalia Oreiro (Eva), Florencia Bado (Lilith), Diego Peretti (Enzo), Elena Roger (Nora), e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2013

Het leven van een recensent - of het nu van film, theater, een game of een boek is - is niet zonder risico. Niet alleen loop je het gevaar dat je lezers het compleet met je oneens zijn, je moet ook nog eens heel voorzichtig zijn met wat je wel of niet prijs geeft. Filmliefhebbers zijn meer dan welke doelgroep dan ook allergisch voor spoilers. De ploeg achter de Argentijnse Oscarinzending Wakolda windt er weinig doekjes om. De originele Engelse titel luidt The German Doctor en het verhaal speelt zich af in 1960 in een gebied waar veel Duitse en Zwitserse immigranten leven. De titelfiguur houdt zich bezig met alternatieve en vooral experimentele behandeltechnieken. Wie een beetje de geschiedenisboekjes kent, komt dan al snel uit bij naziarts Josef Mengele. Het is bekend dat de horrordokter na de Tweede Wereldoorlog naar Zuid-Amerika vluchtte en daar eind jaren zeventig stierf tijdens het zwemmen.

In dit thrillerdrama draait alles aanvankelijk om de identiteit van een mysterieuze vreemdeling. In de premissen en trailers die circuleren wordt Mengele uitdrukkelijk genoemd. Dat kan dus moeilijk een verrassing zijn. Bij Lucía Puenzo’s vierde speelfilm wordt echter flink geleund op de geheime identiteit van de hulpgrage medicus. Waarom het enigma bij het betreden van het filmtheater al nauwelijks meer intact is, mag een groot raadsel genoemd worden. Blijkbaar is het Puenzo om andere zaken te doen. Is het ontmaskeren van Mengele te gemakkelijk amusement dat meer thuishoort in een hersenloze pageturner? Zit de spanning misschien in de voorkennis van het publiek afgezet tegen de onwetendheid van de personages? Het blijft gissen, wat vooral komt door de twijfelende aanpak van de filmmaakster. Wakolda is een coming-of-agedrama en een mysterie ineen, maar Puenzo slaagt er niet in deze twee disciplines tot een solide geheel te smeden.

videotrailers & clips