Vertegenwoordiger Alan Clay heeft wat te bewijzen in Saoedi-Arabië en gaat het eens even helemaal anders doen. Wanhoop, verwarring en misverstanden gooien roet in het eten.
play

6,2 details

  • 98 Min
  • Drama
  • Komedie
  • Duitsland
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
  • Frankrijk
  • Mexico
98 Min Duitsland

Alan Clay is een zakenman, die werkt in een groeiende Saoedi-Arabische stad. Hij doet er alles aan om de gedwongen verkoop van zijn huis tegen te gaan en het collegegeld te betalen van zijn dochter. Tenslotte wil hij ook nog iets groots doen.

Regie
Tom Tykwer
Cast
Tom Hanks, Ben Whishaw, Tom Skerritt, Sarita Choudhury, Sidse Babett Knudsen, Alexander Black, Jane Perry, Rolf Saxon, Tracey Fairaway, Dhaffer L'Abidine, Michael Baral, Khalid Laith, Jihad Abdou, David Menkin, Jon Donahue, Janis Ahern, Megan Maczko, Christy Meyer, Lewis Rainer, Omar Elba, Alexander Molkenthin, Xara Eich, Atheer Adel.
Release
22.04.2016
Release NL
16.06.2016
Release DVD
24.01.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Tom Tykwer | Cast: Tom Hanks (Alan Clay), Alexander Black (Yousef), Sarita Choudhury (Zahra), Sidse Babett Knudsen (Hanne), Tracey Fairaway (Kit), e.a. | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2016

Wie wel eens in de States is geweest, weet dat je in zo’n beetje elke winkel en elk restaurant wordt doodgegooid met “Hallo, hoe gaat het?” Geen Amerikaan die ook maar enige interesse in het antwoord op deze beleefdheidsvraag heeft. Zakenman Alan Clay pakt het in Saoedi-Arabië anders aan met ”Hallo, wat is je naam en waar kom je vandaan?” De ontvanger van de vraag is verrast door de interesse die eruit spreekt. Echt heel ver brengt deze welgemeende hoffelijkheid Clay overigens niet. Hij is een regelrechte nachtmerrie beland. Een nieuwe baan als vertegenwoordiger van een leverancier van vergadersoftware die gebruik maakt van hologrammen. Je kunt je gesprekspartner daadwerkelijk zien, maar dat geldt niet voor Clay. Hij moet zijn product demonstreren aan de Saoedische koning ergens aan de kust. Maar de royal laat zich niet zien en Clay wordt van het kastje naar de muur gestuurd. En Alan was nog wel zo van plan een nieuwe start te maken en het verleden achter zich te laten.

In de woestijn is het een zwaar gelag. Clay krijgt maar niet de juiste personen te pakken. Hij moet zijn driekoppige personeelsbestand tevreden zien te houden dat hun maaltijden uit hun hotel moet meenemen en niet eens een fatsoenlijke internetverbinding heeft. Enig lichtpuntje is de dagelijkse rit met Youssef die hartstochtelijk probeert Clay zijn muzieksmaak op te dringen en ook nog eens worstelt met een affaire met een getrouwde vrouw. A Hologram for the King is gebaseerd op de gelijknamige roman van Dave Eggers, van wiens hand ook The Circle is die binnenkort verfilmd wordt met wederom Tom Hanks in de hoofdrol. Hanks vertolkt een zakenman, tevens alleenstaand vader die een boel aan zichzelf en zijn dochter te bewijzen heeft. Alan Clay heeft in een vorige carrière als baas van een fietsenfabriek de moeilijke boodschap aan zijn personeel moeten verkondigen dat de productie naar China werd verplaatst. Het overnemen van de wereld door de Chinezen blijkt een terugkerend maar flauw subthema in de Eggers-verfilming van Tom Tykwer. Het blijkt zelfs de rode draad in Clays professionele leven.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

A Hologram for the King Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

A Hologram for the King

acties