Mr. Turner (2014)

In hun vijfde samenwerking regisseert Mike Leigh acteur Timothy Spall als William Turner: de grootste, maar ondoorgrondelijkste Engelse schilder uit de achttiende eeuw.
play

7,5 details

  • 150 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Historisch
  • Verenigd Koninkrijk
  • Frankrijk
  • Duitsland
150 Min Verenigd Koninkrijk

Film over de laatste 25 jaar van de Britse, excentrieke schilder J.M.W. Turner. Turner was flink geraakt door de dood van zijn vader en had een huishoudster die hij seksueel uitbuitte. Hij krijgt op een gegeven moment een relatie met een hospita met wie hij later in het geheim gaat samenwonen. Tot aan zijn dood vult Turner zijn dagen met schilderen, reizen, bordelen afgaan en tal van andere kleurrijke bezigheden.

Regie
Mike Leigh
Cast
Timothy Spall, Lesley Manville, Ruth Sheen, Karl Johnson, Richard Bremmer, Paul Jesson, Dorothy Atkinson, Marion Bailey, Jamie Thomas King, Martin Savage, Niall Buggy, Fred Pearson, Amy Dawson, Tom Edden, Sandy Foster.
Opbrengst
$ 5.405.500
Release
15.05.2014
Release NL
11.12.2014
Release DVD
24.03.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Mike Leigh | Cast: Timothy Spall (William Turner), Paul Jesson (William Turner Senior), Dorothy Atkinson (Hannah Danby), Marion Bailey (Sophia Booth), Karl Johnson (John Booth), Ruth Sheen (Sarah Danby), Lesley Manville (Mary Somerville), e.a. | Speelduur: 149 minuten | Jaar: 2014

In hun vijfde samenwerking (na onder meer Secrets and Lies en Topsy-Turvy) regisseert Mike Leigh acteur Timothy Spall als William Turner in een biopic over de grootste Engelse kunstschilder van de achttiende eeuw. Turner is de man achter de beroemdste landschapschilderijen en zeegezichten van die tijd en de schilderijen die hij maakte van slavenschepen behoren tot zijn bekendste werk. Nog tijdens zijn leven wordt hij geprezen, maar door enkelen ook bespot. Turner schildert maniakaal – hij laat zo’n twintigduizend werken na – en onderneemt vele reizen, waar hij zich laat inspireren door de lokale landschappen en luchten. Mr. Turner toont de kunstenaar in de herfst van zijn leven tot aan zijn dood.

Ondanks zijn bemiddelde positie is de Brit een boerse man, die grommend in plaats van pratend door het leven gaat. Hij is gepassioneerd en bevlogen maar kan ook ontiegelijk lomp en kwetsend zijn. De kinderen en kleinkinderen ziet hij alleen wanneer ze om hun maandelijkse toelage komen smeken – om weer met lege handen naar huis te gaan – en tegenover anderen ontkent hij zelfs hun bestaan. Zijn dienstmeid, die letterlijk voor hem kromligt, hoeft geen moment te rekenen op waardering. En als haar gezondheid steeds verder achteruitgaat, is hij nergens te bekennen, sterker nog: hij lijkt het niet eens te merken. Een makkelijke man is hij zeker niet. William Turner is een groot kunstenaar, maar een incapabel medemens. Een schepper van het sublieme in zijn penseelstreken, maar verwoestend voor zijn naasten.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Mr. Turner Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Mr. Turner

acties