Gett (2014)

Scheiden doet vooral lang lijden in dit sterke Israëlische drama, dat de achtergestelde positie van vrouwen in een religieus huwelijk aan de kaak stelt.

8,0 details

  • 115 Min
  • Drama
  • Israël
  • Frankrijk
  • Duitsland
115 Min Israël

In Israël bestaat er niet zoiets als een burgerlijk huwelijk, of een burgerlijke scheiding. Alleen een rabbijn kan een legitiem huwelijk afsluiten of ontbinden. Maar het ontbinden van een huwelijk is alleen mogelijk met de volledige instemming van de echtgenoot. Viviane Amsalem is daarom al drie jaar bezig met haar echtscheiding, waar haar man Elisha het niet mee eens is.

Alt titel
Gett: The Trial of Viviane Amsalem
Regie
Ronit Elkabetz
Shlomi Elkabetz
Cast
Simon Abkarian, Ronit Elkabetz, Sasson Gabai, Gabi Amrani, Albert Iluz, Menashe Noy, Rami Danon, Shmil Ben Ari, Dalia Beger, Keren Mor, Abraham Celektar, Evelin Hagoel, Roberto Pollak, Eli Gornstein, David Ohayon, Roberto Pollack.
Release
11.09.2014
Release NL
04.09.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz | Cast: Ronit Elkabetz (Viviane Amsalem), Simon Abkarian (Elisha Amsalem), Menashe Noy (Carmel Ben Tovim), Sason Gabai (rabbijn Shimon) e.a. | Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2014

In Israel bestaat geen wettelijk huwelijk, en dus ook geen wettelijke echtscheiding. De scheidingen die plaatsvinden moeten worden uitgesproken door een rabbijn en zelfs dan kan dat alleen met goedkeuring van de echtgenoot. Viviane Amsalem bevindt zich in een dergelijk lastig parket. Drie jaar geleden vroeg ze al een scheiding aan, maar haar echtgenoot, de streng gelovige Elisha, weigert zijn goedkeuring te geven. Ook al wonen ze al tijden apart. Viviane geeft echter niet op.

Met Gett wil regisseursduo Elkabetz aantonen hoe achtergesteld vrouwen in een positie als Viviane zijn. Van de rechters hoeven zij geen steun te verwachten. Hun prioriteit is een correcte naleving van de Thora, die hen oplegt gezinnen zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Zij zien dan ook liever dat Viviane zich als een behoorlijke Joodse vrouw weer bij haar man voegt. Viviane is dus volledig overgeleverd aan de nukken van haar echtgenoot, die in deze procedure feitelijk meer macht heeft dan de rechters.

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Gett

acties