Leviathan (2014)

Omvangrijk en gelaagd drama schetst een satirisch, maar zorgwekkend beeld van de corrupte Russische staat.
play

8,3 details

  • 140 Min
  • Drama
  • Misdaad
  • Rusland
140 Min Rusland

Een moderne vertelling van het Bijbelse verhaal van Job, zich afspelend in het hedendaagse Rusland. Kolia leeft in een kleine stad nabij de Barentszzee, in het noorden van Rusland. Hij heeft zijn eigen autoreparatiebedrijf naast zijn huis en leeft samen met zijn huidige vrouw Lilya en zijn zoon Romka, uit een vorig huwelijk.

Alt titel
Leviafan
Regie
Andrey Zvyagintsev
Cast
Aleksey Serebryakov, Elena Lyadova, Aleksey Rozin, Vladimir Vdovichenkov, Roman Madyanov, Anna Ukolova, Kristina Pakarina, Igor Savochkin, Sergey Pokhodaev, Lesya Kudryashova, Aleksey Pavlov, Dmitriy Bykovskiy-Romashov, Valeriy Grishko, Alim Bidnenko, Sergey Borisov, Platon Kamenev, Margarita Shubina, Alla Emintseva, Sergey Bachurskiy, Igor Sergeev, Olga Lapshina, Dmitriy Bykovskiy-Romashov, Konstantin Telegin.
Release
24.09.2014
Release NL
23.10.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Andrey Zviyagintsev | Cast: Alexey Serebryakov (Kolya), Elena Lyadova (Lilya), Vladimir Vdovitchenkov (Dmitri), Roman Madyanov (Vadim Shelevyat), Anna Ukolova (Angela), Alexey Rozin (Pacha), Sergey Pokhodaev (Roma) | Speelduur: 140 minuten | Jaar: 2014

Of het nou gaat om het opsluiten van punkband Pussy Riot, het verbieden van ‘homopropaganda’ of het annexeren van de Krim; met de talloze controverses kunnen we haast niet anders dan concluderen dat het hedendaagse Rusland is vervallen tot één grote staat van corruptie. Wie genoeg macht in handen heeft, kan doen en laten wat hij wil en de rest van het gepeupel zal zich er maar bij neer moeten leggen als zijn leven hem lief is. Honderdveertig minuten lang volgen we in Leviathan het lot van een van deze ‘pionnen’, terwijl regisseur Andrey Zviyagintsev (The Return, Elena) tussen de regels door uitgebreid zijn licht schijnt op de problematiek van het land in zijn geheel. Een zware, haast literaire pil, maar voor de kijker met een flinke dosis geduld bijzonder intrigerend.

In een koud en verlaten landschap in het noorden van Rusland, omringd door rottende walviskarkassen, leidt automonteur Kolya een eenvoudig bestaan met zijn vrouw en zoon. Daar komt echter snel verandering in wanneer de burgemeester van het plaatsje zijn gezin voor een schijntje van de oorspronkelijke waarde uit zijn huis probeert te drijven. De koppige en opvliegende Kolya is echter niet van plan zich zonder slag of stoot gewonnen te geven en schakelt de hulp in van een oude vriend die als zijn advocaat wil fungeren.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Leviathan Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.